Η Κύπρος κρατάει γερά… Στην ατζέντα της Συνόδου το επίμαχο θέμα Τουρκίας-Λευκορωσίας

1014
κύπρος

Σε ένα άκρως “εχθρικόπεριβάλλον, όπως προβλεπόταν, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και την επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο. Στη σημερινή συνεδρίαση θα υπήρχε το “αγκάθι” της κυπριακής θέσης, για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ειδάλλως η ηγεσία της Μεγαλονήσου είχε γνωστοποιήσει ότι θα ασκούσε το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ταυτόχρονα, σήμερα θα προσπαθήσουν να “ισορροπήσουν” ανάμεσα στο σίγουρο (;) βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν δεν υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία  και ταυτόχρονα να εκφρασθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (ρητορικά;) στον Ελληνισμό, όπως μάλιστα δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η ευρωπαϊκή προτεραιότητα για να υπάρξει νέο “reset” των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, που είχε κάνει στις 23/9/2020, για τον σημαίνοντα ρόλο της Τουρκίας:

“...Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία – θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας“.

Νωρίτερα, με αφορμή την σημερινή ημέρα, ύψιστου συμβολισμού, ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμα του στον κυπριακό λαό, σήκωσε ψηλά τη σημαία της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, περνώντας ξεκάθαρα μηνύματα στους ευρωπαίους ομολόγους του για την επικείμενη στάση του, στη σημερινή Σύνοδο:

“…Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει…”.

Η Κύπρος, με όλες τις ασφυκτικές πιέσεις, όρθωσε το ανάστημα της στη σημερινή συνεδρίαση. Και ενώ οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας, δεν υπήρχαν ούτε στο προσχέδιο συμπερασμάτων και προφανώς ούτε καν στην ατζέντα συζήτησης, ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό τον φόβο της αδιάλλακτης στάσης της Κύπρου, σχετικά με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, ενέταξε στη συνεδρίαση το επίμαχο θέμα της Λευκορωσίας-Τουρκίας.

Χθες, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε πει ότι “…οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζήτημα είναι να διασωθεί η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία της Ευρώπης”.

Σήμερα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνέχισε την προκλητική πολεμοχαρή ρητορική του. Στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, εξήρε το ρόλο του τουρκικού ναυτικού στις “μάχες” που δίνει στη Μεσόγειο, αναγκάζοντας την άλλη πλευρά να προσέλθει σε διάλογο!

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ε.Ε είναι όμηρος της “κακομαθημένηςΕλλάδας και της “εκλιπούσας”, όπως έχει χαρακτηρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης(!). Επίσης, δήλωσε ότι ακόμα και με τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Άνγκελα Μέρκελ, η επιλογή της ελληνοκυπριακή πλευράς, είναι η σύγκρουση!

Η συνεδρίαση συνεχίζεται. Η Κύπρος και ο Πρόεδρος της, ευρισκόμενη μέσα στον (ευρωπαϊκό) λάκκο των λεόντων, μας κάνει όλους να νοιώθουμε απέραντα υπερήφανοι …. Γιατί και ο Ελληνισμός, βιώνει στο πετσί του την κατοχή κυπριακού εδάφους από τον Αττίλα του 74.

Και η Κύπρος, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα αλληλεγγύης και εκτός Ευρώπης, χωρίς να ασκεί πολιτική ίσων αποστάσεων όπως, δυστυχώς, η Ελλάδα, στον αρμενικό λαό που δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των Αζέρων-Τούρκων.

Ανακοίνωση του ΥΠΕξ Κύπρου:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται από χθες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταδικάζει την παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν που οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σημειωθούν θύματα και μεταξύ αμάχων…”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης, σε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης, Ararat Mirzoyan και κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Αρμενικής καταγωγής βουλευτή Μαχτεσιάν Βαρτκές, εξέφρασε  τα αισθήματα ειλικρινούς αλληλεγγύης και αδελφικής συμπαράστασης των κυπρίων προς τον αρμενικό λαό, που δοκιμάζεται από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ελπίδα του για άμεσο τερματισμό τους.

Ο κ. Ararat Mirzoyan ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη στάση της Κύπρου.

Και ενώ οι μάχες μαίνονται στην αρμενική γη,  αλλά και οι διπλωματικού περιεχομένου “συγκρούσεις” στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, επισημαίνω τις δύο δηλώσεις του Αρμένιου Πρωθυπουργού και του Κύπριου Πρόεδρου…

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: …Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει”.

Νικόλ Πασινιάν: “Ούτε μια ίντσα γης στον εχθρό μας. Είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πατρίδα“.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας