Η κυβέρνηση Τσίπρα τελείωσε. Νέο σκηνικό με ανατροπές από Σεπτέμβρη

4508

Με την εθνική τραγωδία στο Μάτι το «σύστημα» κατασπάραξε οριστικά μια εφεδρεία του: τον Τσίπρα και τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο Τσίπρας έχουν πια τελειώσει και καταρρακωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, προκαλώντας, μάλιστα, ένα κύμα αηδίας απέναντι τους. Έχουν ταυτιστεί τελεσίδικα στα μάτια των πολιτών με το ψέμα, την καρεκλοθηρία, την ανικανότητα, την υποτέλεια και την εξυπηρέτηση μεγάλων εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων.

Ό,τι δυστυχώς αλώνει ο «λούμπεν», ξενόδουλος και διαπλεκόμενος ελληνικός μεγαλοαστισμός γίνεται σκουριά. Η άλωση του Τσίπρα και της κυβέρνησης του πάει να γίνει κάτι ακόμα χειρότερο: μια όζουσα πολιτική χωματερή.

Αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας ότι, εν μέσω χιονοστιβάδας συντριπτικών αποκαλύψεων για τις πολιτικές ευθύνες στο Μάτι, ένας πρωθυπουργός, ο οποίος, έστω για λόγους υπεκφυγής, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για 100 περίπου συμπολίτες μας που βρήκαν φρικτό θάνατο, δεν έχει στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί.

Εξίσου ντροπιαστικό για μια ολόκληρη χώρα είναι το θλιβερό θέαμα των ενόχων και συνενόχων συναρμόδιων υπουργών, επικεφαλής σωμάτων ασφαλείας και ηγεσιών της Αυτοδιοίκησης, να κάθονται γαντζωμένοι στην εξουσία τους και να επιρρίπτει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών.

Δυστυχώς αυτή η εικόνα παχυδερμίας δεν είναι μια εξαίρεση αλλά συνιστά τον κανόνα συνολικά του σημερινού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο έχει διαλύσει και αποδιοργανώσει το κράτος και την χώρα, την οικονομία, την παραγωγική βάση, την κοινωνία.

Γι’ αυτό το σημερινό κατεστημένο πολιτικό σύστημα δεν παίρνει διόρθωση και βελτίωση αλλά χρειάζεται εκ βάθρων δημοκρατική ανατροπή και θεμελίωση σε νέες βάσεις εθνικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και απελευθέρωσης.

Θέλουμε να ελπίζουμε, αν και τα πρώτα σημάδια δεν είναι καθόλου θετικά, ότι η Δικαιοσύνη δεν θα ξανακουκουλώσει και δεν θα παραπέμψει στις καλένδες άλλο ένα, πολύ μεγαλύτερο τώρα, σκάνδαλο ευθυνών με δεκάδες νεκρούς.Αλλιώς, ήδη βαριά τραυματισμένη, θα καταρρακωθεί και μάλιστα οριστικά, στην συνείδηση όλης της κοινωνίας.

Αποτελεί στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε το όργιο των αυθαιρέτων και τις κατεδαφίσεις τους, λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία, μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τις πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες της, ενώ μέχρι τώρα χλεύαζε όσους/ες ανακινούσαν αυτά τα ζητήματα και θώπευε όλο αυτό το αίσχος των αντισυνταγματικών εισπρακτικών «τακτοποιήσεων».

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει ένα διαχρονικό καθεστώς που πνίγει τον τόπο. Το καθεστώς της «πελατειακής» ψήφου, της μίζας και της διαπλοκής με μεγάλα συμφέροντα. Αυτό δυστυχώς το καθεστώς το αφομοίωσε γρήγορα, το καλύπτει και το αποθεώνει ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα από παντού ακούγεται το μεγάλο αίτημα: Φτάνει πια!

Η τραγωδία στο Μάτι ήδη έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια θα το αναδιατάξει, αν δε το ανατρέψει, σε βάθος. Κυοφορούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας μεγάλων και ανατρεπτικών εκπλήξεων. Η πιο εκκωφαντική σιωπή υπάρχει πριν ένα μεγάλο σεισμό και το πιο βαθύ σκοτάδι λίγο πριν ξημερώσει.

*Δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στις 4/8/2018.

ΥΓ: Το κείμενο είχε γραφτεί πριν την παραίτηση Τόσκα. Οι εκτιμήσεις και οι διαπιστώσεις του, όμως, διατηρούν στο ακέραιο την σημασία τους και μάλλον επιβεβαιώνονται. Το νέο πολιτικό σκηνικό ήδη διαμορφώνεται και το ζήτημα είναι ότι οι ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις να έχουν μέσα σε αυτό βαρύνοντα ρόλο και να μην κυριαρχείται από την δεξιά, την ακροδεξιά και τη ναζιστική τους απόφυση.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας