Η Ισπανία ακυρώνει την πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία

888
σαουδική
Αιτία της απόφασης αποτέλεσαν οι φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη – Η Ισπανία θα επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία 9,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος στη διαδικασία πώλησης βομβών στη Σαουδική Αραβία έβαλε η ισπανική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Αιτία της ακύρωσης της σύμβασης είναι οι φόβοι που εκφράζονται ότι οι βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Επιβεβαιώνουμε την είδηση» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά και τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser είχε μεταδώσει ότι το υπουργείο ξεκίνησε τη διαδικασία για την ακύρωση μιας σύμβασης που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2015 και αφορούσε την πώληση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ. Η Ισπανία θα επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία 9,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί για αυτό το στρατιωτικό υλικό.
Αντιδράσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της έχουν επικριθεί από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις.

Η ακύρωση της πώλησης από την Ισπανία έγινε τη στιγμή που η υφυπουργός Εμπορίου Σιάνα Μέντεθ, αρμόδια για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, συναντιόταν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (Διεθνής Αμνηστία, Oxfam, Greenpeace και άλλων) που αντιτίθενται στις πωλήσεις αυτές. Η Λάρα Κοντρέρας, που εκπροσωπούσε την Oxfam στη συνάντηση αυτή, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε άλλες σαφείς δεσμεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας