Η Ινδία παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο DNA για τον Covid

690
Η Ινδία παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο

Το σκεύασμα, που ονομάζεται ZyCoV-D, χορηγείται στο δέρμα χωρίς ένεση και έχει βρεθεί ότι είναι 67% αποτελεσματικό έναντι της νόσου σε κλινικές δοκιμές

Η Ινδία παρασκεύασε δικό της εμβόλιο έναντι του Covid με βάση το DNA.
Το εμβόλιο DNA χρησιμοποιεί κυκλικούς κλώνους DNA για να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι ενός ιού – στην περίπτωση αυτή, του SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές χαιρέτισαν την είδηση για την έγκριση του πρώτου εμβολίου DNA, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη μάχη ενάντια στον Covid.
Το σκεύασμα, που ονομάζεται ZyCoV-D, χορηγείται στο δέρμα χωρίς ένεση και έχει βρεθεί ότι είναι 67% αποτελεσματικό έναντι της νόσου σε κλινικές δοκιμές.
Τώρα που η Ινδία ενέκρινε το εμβόλιο και η παραγωγή αυξάνεται, το ZyCoV-D πιθανότατα θα αρχίσει να χορηγείται στην Ινδία αργότερα αυτόν τον μήνα.
Αν και η αποτελεσματικότητά του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με εκείνη πολλών άλλων, το γεγονός ότι πρόκειται για εμβόλιο DNA είναι σημαντικό, λένε οι ερευνητές.

Τα πλεονεκτήματα έναντι των mRNA

Σχεδόν 12 εμβόλια με βάση το DNA κατά του COVID βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές παγκοσμίως, και τουλάχιστον τόσα άλλα βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Σίγουρα, εμβόλια DNA αναπτύσσονται επίσης για πολλές άλλες ασθένειες.
Έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των εμβολίων mRNA που τα καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιβάλλοντα όπως η Ινδία.

Ενώ τα εμβόλια mRNA παρασκευάστηκαν τάχιστα για ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις, τα σκευάσματα DNA ταιριάζουν καλύτερα σε πολλές οικονομίες επειδή είναι εύκολο να παραχθούν και τελικά είναι πιο σταθερά από τα mRNA – επιτρέποντάς τους να αποθηκευτούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Επίσης δεν χρειάζεται να εγχυθούν βαθιά στον μυϊκό ιστό.
«Εάν τα εμβόλια DNA αποδειχθούν επιτυχημένα, αυτό είναι πραγματικά το μέλλον των εμβολίων» επειδή είναι εύκολο να κατασκευαστούν, λέει ο Shahid Jameel, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ashoka στο Sonipat της Ινδίας.
Η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του Covid έχει επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων που χρησιμοποιούν πιο πειραματική γενετική τεχνολογία, όπως εμβόλια mRNA και DNA.
Το μόνο ερώτημα τώρα είναι αν το εμβόλιο DNA της Ινδίας θα παρουσιάσει λιγότερες παρενέργειες από το mRNA.

pinakas_india_1.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας