Η ευρωατλαντική γραμμή Τσίπρα και τα συλλαλητήρια

τουρκία

Τον Γενάρη 2018 εντάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση για την «οριστική ονοματοδοσία» της ΠΓΔΜ.
Οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν την «Νέα Μακεδονία» (;) των 2 εκατομμυρίων στο ΝΑΤΟ στις 11 Ιούλη 2018 κυρίως για προπαγανδιστικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Οι Τσίπρας – Κοτζιάς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ με πιθανά πολιτικά ανταλλάγματα ενόψει των εκλογών του 2019. Και ξαφνικά προέκυψαν τα συλλαλητήρια….

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Συνεχίζεται (πάντα) η οικονομική άνοδος της Κίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2018 το ΑΕΠ – Ρ.Ρ.Ρ. της Κίνας θα ξεπεράσει τα 25 τρισεκ. $, δηλαδή το 2018 το ΑΕΠ – Ρ.Ρ.Ρ της ΛΔ Κίνας θα είναι το 125% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. (αγγλική έκδοση Wikipedia).
Σύμφωνα και με την πρόσφατη ομιλία του Ντ. Τραμπ «προς το αμερικανικό Έθνος» Ρωσία και Κίνα είναι (στρατηγικοί) αντίπαλοι των ΗΠΑ.
Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πόλεμο. (Κάποιος αναλυτής είπε στα αστεία (;) ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αφανίσουν την Γη 9 φορές και η Ρωσία 6-7 φορές). Η Ρωσία έχει τεράστια αποθέματα σιδήρου, άνθρακα, φυσικού αερίου αλλά και ουρανίου (κυρίως μαζί με το Καζακστάν που είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή ουρανίου στον κόσμο).
Έτσι ενώ η Κίνα εφέτος (2018) θα προσεγγίσει το 70% του ΑΕΠ – Ρ.Ρ.Ρ που έχουν και οι εφτά χώρες του G7 μαζί, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ θεωρεί πιο επικίνδυνο εχθρό την Ρωσία. Εάν «δεν υπήρχε» η Ρωσία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκβιάσουν ανοιχτά την Κίνα: ή συνθηκολογείς ή ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις τις 4.500 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ…
Στόχος των ΗΠΑ είναι σε πρώτη φάση να προωθηθούν προς τα σύνορα του ρωσικού μπλοκ (Ρωσία-Λευκορωσία-Αρμενία-Καζακστάν-Τατζικιστάν κλπ), με ανοιχτή την πιθανότητα «μιας νέας 22ας Ιουνίου», εφόσον παρουσιάζονταν μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία. (Στις 22 Ιούνη 1941 η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη άρχισε την επίθεση ενάντια στην ΕΣΣΔ).
Επίσης οι ΗΠΑ πάντα επιθυμούν μια επίθεση προς εξάλειψη του (σιιτικού-αλεβιτικού μπλοκ) (Ιράν- Συρία-Χεζμπολάχ κλπ).
Δεν είναι άσχετο ότι, παρά το υβρεολόγιο του Ερντογάν εναντίον της Δύσης, οι ΗΠΑ προσπαθούν να τον καλοπιάσουν γιατί πάντα υπολογίζουν την Τουρκία και τον στρατό της ως «κρέας για τα κανόνια». Τυχόν ρήξη της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την Δύση.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Ο Τσίπρας είναι κεντροαριστερός σοσιαλδημοκράτης στα πλαίσια του ευρωατλαντισμού. Ίσως διαφωνεί σε οικονομικά ζητήματα με ακραίους νεοφιλελεύθερους, αλλά παραμένει στο ίδιο καράβι. Άλλωστε πολλοί σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι ο θατσερισμός τελικά χαντακώνει και βλάπτει τον δυτικό καπιταλισμό. Πχ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 49 χρόνια (1/1/1969-31/12/2017) η βρετανική βιομηχανία έχει ετήσια αύξηση μόλις 0,86% (αγγλική έκδοση Wikipedia). Σ’ αυτήν την περίοδο η Βρετανία είναι στην Ε.Ε (1973-2017) και εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική: Θάτσερ, Μέιτζορ, Κάμερον, αλλά και Τ. Μπλερ και Γκ. Μπράουν. Το 1967 η Αγγλία περνούσε την Κίνα και στον χάλυβα και στην ηλεκτροπαραγωγή. Όμως το 2016 η Κίνα είχε 17 φορές την ηλεκτροπαραγωγή της Μ. Βρετανίας και 106 φορές την παραγωγή χάλυβα!
Η κυβέρνηση Τσίπρα στρατηγικά λοιπόν είναι με τη Δύση. Έτσι βοηθά τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για να δέσουν ευρωατλαντικά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτό βιάζεται να λύσει το «Μακεδονικό».
Ταυτόχρονα ελπίζει ότι μια επιτυχία σ’ αυτό το ζήτημα θα του δώσει «πόντους» σε σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά την εύνοια των κύκλων του «βαθέος κράτους των ΗΠΑ».

ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Στα 2 μεγάλα συλλαλητήρια, που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 200.000 λαού κυριαρχούσε η λαϊκή Δεξιά, αλλά σίγουρα υπήρχαν και πολλές χιλιάδες ακροδεξιοί και φασίστες.
Οργανωτές (ουσιαστικά) των συλλαλητηρίων ήταν η μισή εκκλησία (οπαδοί του Χριστόδουλου και αντίπαλοι του Ιερώνυμου), δεξιοί απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού κλπ. Κυριαρχούσαν μικροαστικά και μεσοαστικά συντηρητικά στρώματα. Στο συλλαλητήριο δεν υπήρχε ούτε μία σημαία της ΕΕ παρά μόνον ελληνικές και …βυζαντινές.
Φυσικό ήταν πολιτικοί όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Χατζηδάκης κ.λ.π να μην πατήσουν στο συλλαλητήριο. Οι νεοφιλελεύθεροι θέλουν τη βαθιές συντηρητικές μάζες της Λαϊκής Δεξιάς, για να νικούν τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους τους στις εκλογές, αλλά δεν τους υπολογίζουν σαν ίσους!
Ο ευρωφιλελεύθερος Sky στήριζε φανατικά το συλλαλητήριο, αν και τα βασικά στελέχη του είναι ευρωατλαντιστές και θέλουν την «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ! Το έκαναν για να χτυπήσουν τον Τσίπρα.
Ο στρατηγός Φραγκούλης κατήγγειλε τον Νίμιτς και ουσιαστικά ζήτησε να αναβληθεί η προώθηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά για τους ευρωατλαντιστές του εξωτερικού αυτό μάλλον δυσφορία προκάλεσε. Αντίθετα από το 1936 και το 1967, προς το παρόν ο ευρωατλαντισμός δεν προωθεί δυναμικές λύσεις, δεν αναζητά ένα «Ιωάννη Μεταξά» όπως η Αγγλία το καλοκαίρι του 1936.

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι σλαβομακεδόνες κυριαρχούσαν στα εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, σε μικρό τμήμα της σημερινής Βουλγαρίας και σε βορειότερες περιοχές της σημερινής Ελληνικής Μακεδονίας.
Σε χάρτη που εκτύπωσε η (ελληνική) κυβέρνηση Βενιζέλου το 1918 φαίνεται καθαρά ότι σε περιοχές της Φλώρινας, Καστοριάς, Έδεσσας, Κιλκίς και βόρειο τμήμα νομού Σερρών κυριαρχούσαν οι «Μακεδονοσλάβοι» (η κυβέρνηση Βενιζέλου τους αποκαλούσε στο υπόμνημα του χάρτη «Macedonian Slavs»). Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Μακεδονίας κυριαρχούσαν οι Έλληνες.
Μετά το 1924, με τον ερχομό των προσφύγων, η ελληνική κυριαρχία εδραιώθηκε. Δεκάδες χιλιάδες σλαβομακεδόνες έφυγαν το 1948-49 προς την Γιουγκοσλαβία. Σήμερα υπάρχουν λίγες χιλιάδες «δίγλωσσοι».
Το να ανακινείς σήμερα αλυτρωτικό ζήτημα είναι αντιδραστικό.
Άλλωστε το VMRO εκπροσωπεί την σλαβομακεδονική δεξιά που συνεργάστηκε με τους Βούλγαρους φασίστες το 1941-44.
Ακόμα και πριν το 1912, στα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας οι Σλαβομακεδόνες δεν ξεπερνούσαν το 18-20% του πληθυσμού, ήταν σαφώς μειοψηφικό τμήμα. Ενώ οι Έλληνες στην πόλη της Σμύρνης ήταν το 60% του πληθυσμού και οι Τούρκοι την έλεγαν «Γκιαούρ Σμύρνη».
Το VMRO μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τον μεγαλοτουρκικό επεκτατισμό εάν γίνει ανοικτή σύγκρουση Τουρκίας – Ελλάδας. Χρειάζεται προσοχή στην επίλυση του ζητήματος και όχι βιασύνη, την βιασύνη τη θέλει το ΝΑΤΟ για τους δικούς του λόγους!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας