Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση-ΕΚΑ απαντά στις ανακοίνωση του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ!) για τις εκλογές στο Σωματείο Τροφίμων

2330
ενωτική

Με ανακοίνωση της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) απαντά στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε βάρος της το ΕΚΑ, ανακοίνωση που περιέργως ψηφίστηκε από κοινού κυρίως από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ (!), ενώ με προηγούμενες ανακοινώσεις της η ΕΑΚ είχε καταγγείλει  ”τραμπουκισμούς”, όπως ισχυρίζεται, στελεχών του ΠΑΜΕ σε βάρος της εφορευτικής επιτροπής και δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές του κλαδικού σωματείου τροφίμων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) του ΕΚΑ έχει ως εξής: 

H EAK συνιστά ψυχραιμία

Σε συνεργασία ΠΑΜΕ και συνοδοιπόροι έβγαλαν ανακοίνωση από το ΕΚΑ καταδικάζοντας εκλογές πρωτοβάθμιου σωματείου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έχοντας καλέσει έκτακτο ΔΣ, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά. Την ώρα μάλιστα που το ΠΑΜΕ έχει δικό του ψηφοδέλτιο στο εν λόγω σωματείο και έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα για προσωρινή διαταγή με αποτέλεσμα οι διαδικασίες αρχαιρεσιών να συνεχίζονται κανονικά.
Το ΠΑΜΕ βγάζει μονοθεματικές ανακοινώσεις κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια των εκλογών του σωματείου, κάτι που δεν έχει κάνει ούτε για τα μνημόνια που πέρασαν. Προέβησαν σε βιαιοπραγίες εναντίον της εφορευτικής επιτροπής, αφαίρεσαν προσωρινά τη σφραγίδα, φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν τους εργαζόμενους που πάνε να ψηφίσουν και το πιο απίστευτο: Ζητάνε να εγγραφούν οι εργαζόμενοι σε άλλο κλαδικό σωματείο ενώ υπάρχει ψηφοδέλτιο δικό τους στο εν λόγω σωματείο!!! Ψυχραιμία.
Επειδή το ΠΑΜΕ έχει μπερδέψει τις γραμμές και τα ίδια του τα στελέχη, συρρικνώνεται διαρκώς σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία. Κλείνεται στα κλαδικά και προσπαθεί με κομματικά μέλη να φέρει συνέδρους. Άρα, ό,τι δεν ελέγχουμε, το πνίγουμε. Ψυχραιμία.
Σε πλήρη συνεννόηση ΠΑΜΕ και συνοδοιπόροι ξεχνούν να αποτυπώσουν την άποψη της πλειοψηφίας των παρατάξεων ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή θα παρακολουθεί και θα ελέγχει όλες τις εκλογές των σωματείων και όχι μόνο του συγκεκριμένου. Ψυχραιμία.
Συνάδελφοι, η παράταξή μας βρίσκεται και παρακολουθεί τις εκλογές όλων σχεδόν των σωματείων και φυσικά και του κλαδικού των τροφίμων. Από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουμε, το ίδιο το ΠΑΜΕ επέλεξε τη φυγή του από το προεδρείο, και όσο θα τις έχουμε, θα ενδιαφερόμαστε για τη μαζικοποίηση και τη συνένωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως ακριβώς γράφει το καταστατικό μας. Θέλουμε εργαζόμενους να ψηφίζουν και να συμμετέχουν ελεύθερα στα συνδικάτα. Είμαστε υπέρ των ανοιχτών μητρώων με πραγματικούς εργαζόμενους και όχι κομματικούς εντολοδόχους. Θεωρούμε επίσης, λίγο παράξενο οι εργοδότες να θέλουν μαζικά σωματεία των 5.500 ανθρώπων να ψηφίζουν σε δημόσιο χώρο (ΚΥΒΕ Περιστερίου) και να μη θέλουν να κάνουν «ελεγχόμενες» εκλογές μέσα στις επιχειρήσεις τους και μέσα στα καταστήματα. Επίσης, γιατί να δεχθούν την ύπαρξη άλλου συνδυασμού την ώρα που εκπρόθεσμα το σωματείο δέχθηκε την κατάθεση ψηφοδελτίου της ΔΑΣ και μάλιστα, με μέλη άλλου κλαδικού σωματείου;
Ψυχραιμία, συνάδελφοι, είναι ακόμα αρχή.
– Κανείς από αυτούς που υπογράφουν την ανακοίνωση δεν άκουσε κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΕΚΑ που δήλωσε «συνδικάτα είμαστε, τι να κάνουμε θα πέσει και λίγο ξύλο». Γιατί δεν αναφέρεται η ανακοίνωση στις βιαιοπραγίες του ΠΑΜΕ;
– Υπάρχουν 4.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο το τελευταίο διάστημα; Να μην ψηφίσει κανένας από αυτούς;
– Υπάρχουν συγχωνεύσεις αλυσίδων και εργαζόμενοι που δεν ήταν συνδικαλισμένοι σε κάποιες από αυτές; Να μην ψηφίσουν αυτοί;
– Υπάρχουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που είναι διευθυντές και προϊστάμενοι στο Επιχειρησιακό σωματείο Σκλαβενίτη (πρώην Μαρινόπουλος) Β. Ελλάδος; Ή μήπως αυτοί είναι «ταξικοί» γιατί είναι στην περιφέρεια;
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση είναι μια παράταξη αντικυβερνητική, αντικομματική και αντιεργοδοτική. Αυτό το αποδεικνύει καθημερινά και σε όλους τους κλάδους. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος όμως. Μεγαλώνουμε και δε μας ελέγχει κανείς. Ο κλάδος των τροφίμων είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους στη χώρα και εμείς τον παρακολουθούμε και προσπαθούμε, με τους συνδικαλιστές που στηρίζουν την παράταξή μας, να είμαστε ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί. Και μάλλον η έλλειψη ψυχραιμίας του ΠΑΜΕ δείχνει ότι το κάνουμε καλά. Ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ να μην ανησυχεί για τα κουκιά και την αλλαγή του συνδικαλιστικού χάρτη. Του τον χαρίζουμε το χάρτη, αλλά όταν το 580€ γίνεται 860€, όταν δεν ανοίγουν καταστήματα Κυριακές, όταν ο νεοπροσλαμβανόμενος παίρνει 903€ και εκείνος κάνει ό,τι μπορεί να διακινδυνέψουν 13.000 θέσεις εργασίας, να ξέρει ότι δεν ψιχαλίζει, κάτι άλλο κάνουν οι εργαζόμενοι…
Στη συνέχεια παραπέμπουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΑ, στην οποία απαντά η ΕΑΚ και οποία ανακοίνωση ψηφίστηκε κυρίως από τους ”Ενωμένους Εργαζόμενους-ΕΝΕΡΓΑ”, με πρόεδρο τον Καραγεωργόπουλο (ΠΑΣΚΕ), υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, και το ΠΑΜΕ (!):

ΑΝΑΝΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει την εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται σε εργαζομένους στα Σούπερ Μάρκετ, από περιφερειακά και άλλα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, προκειμένου να εγγραφούν στο Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων, να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν συγκεκριμένη παράταξη, όπως έχει καταγγελθεί από εργαζόμενους.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να ανεχτεί σε καμιά περίπτωση την παρέμβαση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης με πιέσεις, εκβιασμούς και βία στους εργαζόμενους ή όποια άλλη μορφή και αν έχει αυτή η παρέμβαση.

Ως προς τούτο, αποφασίστηκε στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθήσει τις αρχαιρεσίες των επόμενων ημερών. Σε αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α. δεσμεύτηκε να επανέλθει στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του, ώστε να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα των εκλογών όλων των σωματείων μελών του.

Πρωταρχικό μέλημα του Ε.Κ.Α. είναι οι εργαζόμενοι να εγγράφονται, με συνειδητή επιλογή τους στα Σωματεία, αφού αποτελούν και τη μοναδική δύναμη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Η μαζικοποίηση καθώς και η διαφύλαξη και αναβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι δικό μας καθήκον. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι δεν είναι μαριονέτες κανενός εργοδότη και θα είμαστε στο πλευρό τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Το Δ.Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας