Ελλάδα: Ξανά εκτός διάσκεψης για Λιβύη-Υποτονική αντίδραση Δένδια στο «φτύσιμο» Βερολίνου

432

Για δεύτερη φορά η Ελλάδα θα απουσιάσει από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν απούσα και από τη διάσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020. Αντιθέτως συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018.

Σημειώνεται πως ο νέος αποκλεισμός από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις έρχεται παρά τις εκκλήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τη Γερμανία. Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας μετά την ανακοίνωση εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για «εμμονική τακτική του Βερολίνου».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συμμετείχε στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η Αθήνα έχει προσκληθεί σε αυτή τη διάσκεψη.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Sarraj πριν.

Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στον συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».

Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολλούς αποτέλεσε και ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μάικλ Ροθ, και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του μετέφερε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να λάβει μέρος στην επικείμενη σύνοδο του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης.

«Για εμάς, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και μια επίσκεψη του Λίβυου Προέδρου στην Ελλάδα, και με το γεγονός ότι έχουμε δεσμεύσει δυνάμεις στην επιχείρηση “Ειρήνη”, είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως ο κ. Ροθ άκουσε το ελληνικό αίτημα και δήλωσε βέβαιος ότι θα το διαβιβάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας