Η ΕΚΤ δεν δίνει το QE στην Ελλάδα, χωρίς τα …μεσοπρόθεσμα για το χρέος

1586
ΕΚΤ

Σε έναν “φαύλο κύκλο” δημοσιονομικών μέτρων, πολιτικής και χρέους, βυθίζεται η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική QE όσο οι αξιολογήσεις καθυστερούν και το Βερολίνο αρνείται την προώθηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Οι “διακοπές” λόγω εορτών δίνουν περισσότερο χρόνο στην ΕΚΤ όσον αφορά την Έκθεσή της για το ελληνικό χρέος που καθώς φαίνεται θα καθυστερεί όσο το Βερολίνο δεν ενδίδει στην πίεση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η από καιρό εκκρεμούσα Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, παρότι – όπως είχε δηλώσει ο κ. Ντράγκι – θα συνταχθεί “ανεξάρτητα” (σ.σ. από τις εκτιμήσεις των εκτός Ε.Ε. θεσμών), εν τούτοις δεν αναμένεται να συνταχθεί σύντομα. Οι αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν την Έκθεση να παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο συνδέονταν με την προοπτική ολοκλήρωσης της Α αξιολόγησης στα τέλη του Α εξαμήνου του 2016 και την ταχεία ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης.
Κοινοτικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι η Έκθεση και γενικότερα οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “σε κάθε περίπτωση βασίζονται στα στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. και όχι στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ)…”.
Η καθυστέρηση της Α αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ανοικτή εκκρεμότητα της Β αξιολόγησης και η άρνηση του Βερολίνου να δρομολογήσει την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (ενώ παράλληλα έχει παγώσει και τα βραχυπρόθεσμα), διαμορφώνουν ένα αρνητικό ορίζοντα όσον αφορά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στο QE, γεγονός που στη συνέχεια θα της επέτρεπε (εφ’ όσον γινόταν) την περιβόητη έξοδο στις αγορές…
Η κυβέρνηση δια του στόματος πολλών στελεχών της επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό έχει διατυπώσει την άποψη ότι θα ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί την επέκταση του μηχανισμού του “κόφτη” για μερικά χρόνια μετά το 2018 ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ όπως επιμένουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί.
Όμως αυτό δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ το οποίο πέραν του κόφτη ζητά την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα προβλέπονται στον κόφτη, αλλά και την δρομολόγηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος…
Χωρίς αυτά, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμης εφαρμογής μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ δεν συζητά την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδοτική συμμετοχή όπως έχουν ψηφίσει ως προϋπόθεση για το τρίτο πρόγραμμα ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Όμως αυτό ακριβώς είναι που δεν δέχεται προς το παρόν να συζητήσει το Βερολίνο και ειδικά ο κ. Σόιμπλε που παράλληλα δεν βλέπει ως “απώλεια” την καθυστέρηση της Β αξιολόγησης…
Έτσι κι αλλιώς ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κοινοτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι δεν θεωρούν απίθανο να ανοίξει παρ’ όλα αυτά η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα από το Βερολίνο, αν η Αθήνα δεχθεί να νομιμοποιήσει από τώρα προσδιορισμένα για την εφαρμογή του “κόφτη” μετά το 2018 πράγμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά στις γερμανικές προεκλογικές συζητήσεις…
*Πηγή: capital.gr, Γιάννης Αγγέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας