“Η Δουλειά Της” του Νίκου Labôt: Χαρές και δεινά της εργασίας

1285
labot

ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Η Δουλειά Της

  του Νίκου Labôt

  πρωταγωνιστεί η Μαρίσα Τριανταφυλλίδου

  Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία 2018

  89΄

Ποια είναι η σημασία της εργαζόμενης γυναίκας στην Ελλάδα του σήμερα; Είναι η εργασία σκλαβιά ή χειραφέτηση; Τέτοια ερωτήματα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Παναγιώτα, όταν αρχίζει να εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Άλλωστε, μπορεί αυτό να είναι επισήμως το πρώτο επάγγελμα που θα ασκήσει στη ζωή της, δεν είναι όμως ασυνήθιστη στη δουλειά. Για είκοσι σχεδόν χρόνια δούλευε στο ίδιο της το σπίτι, καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας για τα παιδιά και τον άνδρα της, τον Κώστα, ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες της οικογένειάς της χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια τέτοια ζωή όμως έχει τραγικές συνέπειες. Η κόρη της έχει συνηθίσει την υπέρμετρη προθυμία της μητέρας της και κινδυνεύει να καταλήξει αχάριστη και κακομαθημένη, ενώ η ίδια, αναλφάβητη ακόμα, καταπνίγει τον προσωπικό της χρόνο προσπαθώντας να τους ικανοποιήσει όλους. Όταν όμως η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, με τον Κώστα να είναι εδώ και πολύ καιρό άνεργος, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις της ζωής της.

i_douleia_tis

Ο Νίκος Labôt σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας γυναίκας καταπιεσμένης από τη ρουτίνα που εξωτερικοί παράγοντες της έχουν επιβάλλει και που η ίδια συντηρεί, αρνούμενη να δώσει στον εαυτό της την ελευθερία που τόσο αξίζει. Γι’ αυτό οι αλλαγές που θα επιφέρει η πρώτη της εργασία θα είναι συνταρακτικές. Θα γεμίσει χαρά και αυτοπεποίθηση με τον πρώτο της μισθό, θα βρει μια φίλη στο πρόσωπο της συναδέλφου Μαρίας και θα ανακαλύψει πως υπάρχει μια άλλη ζωή πέρα από το νοικοκυριό. Μια ζωή που της ανήκει. Την ίδια στιγμή όμως θα γνωρίσει τις σκοτεινές πτυχές της εργασίας: την εκμετάλλευση, τις απολύσεις και ότι αυτά συνεπάγονται. Όπως κάθε σημαντική αλλαγή, η απόφασή της θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες εντάσεις. Για πρώτη φορά όμως, αυτή θα έχει τον έλεγχο.

i_douleia_tis-2

Πρόκειται για μια άκρως νατουραλιστική ταινία, χωρίς εξεζητημένες σκηνοθετικές επιλογές. Άλλωστε αυτά εδώ είναι περιττά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών, με πρώτη και καλύτερη τη Μαρίσα Τριανταφυλλίδου στο ρόλο της Παναγιώτας, είναι το μόνο που χρειάζεται «Η Δουλειά Της» για να καθηλώσει το θεατή στην ιστορία μιας γυναίκας που δε ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, αλλά στη διπλανή μας πόρτα.

 

Πηγή: ologramma.art – Στάθης Καζαντζίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας