Η Γερμανία γνώριζε και συγκάλυπτε την απάτη με τα κλεμμένα αντικαρκινικά στην Ελλάδα

1315
γερμανία

Την εμπλοκή των γερμανικών αρχών στο σκάνδαλο με τα κλεμμένα αντικαρκινικά στην Ελλάδα, που κυκλοφόρησαν νόμιμα στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, με κέρδη τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ για το κύκλωμα, αποκαλύπτει και καταγγέλλει το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία των φαρμακευτικών προϊόντων έπεσε σε αντιφάσεις, γνωρίζοντας από καιρό τι συνέβαινε.

Το υπουργείο είχε ανακοινώσει αρχικά ότι πληροφορήθηκε για πρώτη φορά πως πρόκειται για κλεμμένα φάρμακα, από ανάλογη εκπομπή πριν μερικές εβδομάδες, κάτι όμως το οποίο είναι ψευδές όπως αποδεικνύουν σχετικά e-mails.

Δεν υπήρχαν προηγουμένως καθόλου ενδείξεις “ότι επρόκειτο για φάρμακα τα οποία ήταν αντικείμενο ποινικών πράξεων ή η ποιότητά τους είχε υποστεί βλάβη”, είχε ανακοινώσει το υπουργείο. Όμως, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών, Εργασίας και Υγείας (LAVG)προκύπτει ότι ήδη από τις 27 Μαρτίου ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε επιστήσει την προσοχή LAVG ότι τα εν λόγω φάρμακα προορίζονταν μόνο για νοσοκομειακή χρήση και όχι για κυκλοφορία τους.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας του Πότσνταμ, είχε διεξάγει τον Νοέμβριο του 2017 έρευνα για κλεπταποδοχή και παραβίαση του νόμου περί φαρμάκων στην εταιρεία Lunapharm, μέσω της οποίας διακινούνταν τα φάρμακα.

Υπάρχουν όμως και άλλες παρατυπίες, από γερμανικής πλευράς. Το υπουργείο Υγείας Βρανδεμβούργου είχε δηλώσει στο μαγκαζίνο του ARD ότι η LAVG έχει κάνει αιφνιδιαστική δειγματοληπτική έρευνα στην Lunapharm. Ωστόσο, έρευνα της εκπομπής Konttraste κατέδειξε ότι η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά. Μάλιστα, η εκπομπή έχει στα χέρια της e-mails, τα οποία αποδεικνύουν ότι η δειγματοληψία είχε προαναγγελθεί και περιελάμβανε μόνο τα λεγόμενα δείγματα για έλεγχο.

Για τον διακεκριμένο καθηγητή Φαρμακολογίας Μπερντ Μιλμπάουερ αυτό δεν αρκεί και βλέπει σε αυτό παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της γερμανικής υπηρεσίας LAVG:

“Σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες παράβασης του νόμου περί φαρμάκων, η εποπτεύσα Αρχή πρέπει να δράσει άμεσα και με όλα τα εγκληματολογικά μέσα για να μην προκληθεί ζημιά στη ζωή και την υγεία του ασθενούς.

Μια προαναγγελθείσα έρευνα ενός δείγματος προοριζόμενου για έλεγχο δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να διαπιστωθεί τι μπορεί τελικά να διατεθεί σε κλινικές και ιατρεία για τους ασθενείς τους. Η παράλειψη των αναγκαίων μέτρων παραβιάζει το κρατικό καθήκον φροντίδας, στο οποίο γιατροί, φαρμακοποιοί και οι ασθενείς τούς οποίους φροντίζουν πρέπει να μπορούν να βασίζονται χωρίς επιφύλαξη”.

Αλλά και ο Ράικ Νόβκα, εκπρόσωπος για θέματα Υγείας του κυβερνητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, άσκησε κριτική στο τοπικό κοινοβούλιο του Βρανδεμβούργου:

“H υπουργός Υγείας του Βρανδενβούργου έχει την ευθύνη για την ακεραιότητα της υγείας των πολιτών του Βρανδεμβούργου, από αυτό πρέπει να κρίνεται και πρέπει να ενεργεί αναλόγως. Αναμένω από την κ. υπουργό να διαφωτίσει πλήρως την κοινή γνώμη σχετικά με το ποιος, πότε, σε τι είχε ενημερωθεί και εάν οι ασθενείς διέτρεξαν κίνδυνο από τα παράνομα φάρμακα”, δήλωσε στο ARD.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα συνολικά 21 άτομα. Ένας 70χρονος Αιγύπτιος φαρμακοποιός, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, ένας 64χρονος ημεδαπός και μια 57χρονη επίσης φαρμακοποιός, φίλη του Αιγύπτιου, ήταν τα τρία αρχηγικά μέλη της συμμορίας που τα τελευταία χρόνια υπεξαιρούσαν αντικαρκινικά σκευάσματα από νοσοκομεία της Αθήνας

Επειδή μάλιστα τα φάρμακα έπρεπε να ταξιδεύουν σε ψυχρό περιβάλλον, ανάμεσα στα μέλη της σπείρας υπήρχαν ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα και ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι, οι οποίοι φρόντιζαν να φυλάνε στον πάγο τα σκευάσματα πριν αυτά αναχωρήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας