Η βαθιά οικονομική-κοινωνική κρίση και η επιχειρούμενη αρπαγή της λαϊκής περιουσίας

1449
πανδημίας

Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την οικονομία καταλήγουν στο ίδιο σημείο, ότι η ύφεση που έρχεται είναι τρομακτική, παρά την προσπάθεια που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να παρουσιάσουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, το πρόβλημα είναι προσωρινό και σε μερικούς μήνες όλα θα έχουν ξεπερασθεί και η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί. Απολύτως ψευδές και οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν γνωρίζουν ότι είναι ψέματα. Απλώς κινούνται βάση σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τους επικοινωνιολόγους τους. Παρουσιάζουμε δηλαδή ότι η ύφεση θα είναι μικρή για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και σιγά σιγά αναδεικνύεται η πραγματικότητα, ώστε ο καθένας τότε να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Τώρα παρουσιάζουν ότι πλήθος τουριστών θα επισκεφθεί την Ελλάδα σώζοντας την τουριστική οικονομία τάχα, γιατί στην Ελλάδα διαχειριστήκαμε καλά την υγειονομική κρίση. Ουδέν ψευδέστερο τούτου.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης κατευθύνουν τον κόσμο τους να μη φύγει από την πατρίδα τους.

Το πιο σημαντικό  όμως είναι τα ψέματα που λένε για την πρώτη κατοικία.

Από την αρχή της κρίσης οι δανειστές είχαν βάλει συγκεκριμένους όρους, τους οποίους φυσικά είχαν δεχθεί οι μνημονιακές κυβερνήσεις:

  1. την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  2. την μείωση του αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών
  3. την μείωση του αριθμού των επιστημόνων
  4. την μείωση του ποσοστού της ιδιοκατοίκησης.

Τα τρία πρώτα ήδη έχουν υλοποιηθεί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Έμεινε μόνο η ιδιοκατοίκηση.

Στην αρχή της κρίσης που χιλιάδες άνθρωποι ή έχασαν την δουλειά τους ή μειώθηκε ο μισθός τους, υπήρξε αδυναμία να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις εκείνης της εποχής ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου να ψηφίσει τον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), που παρά το γεγονός ότι δεν έλυνε το πρόβλημα, οπωσδήποτε έδωσε την δυνατότητα προσωρινής ρύθμισης, μέχρι την τελική δικαστική απόφαση σε χιλιάδες δανειολήπτες και παράλληλα υπήρξε η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το 2015.

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την ανάληψη της υποχρέωσης από την Ελλάδα μείωσης των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς, βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, που για να το αντιμετωπίσει επιχείρησε να το διασύρει και να το καταστείλει. Με νέους νόμους μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς και με τον Νόμο 4509/2017 κατέστησε την παρακώληση τους σε ιδιώνυμο έγκλημα με ποινή φυλάκισης, που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή σε δίκη δεκάδων αγωνιστών μεταξύ των οποίων του Π. Λαφαζάνη και πολλών στελεχών της ΛΑΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης όχι μόνο για παρεμπόδιση αλλά και για την παρουσία σε χώρο διεξαγωγής πλειστηριασμών.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, ενώ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η παραγραφή και η παύση της ποινικής δίωξης για αδικήματα που επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, λόγω διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων, εξαιρείται από την παραγραφή η παρακώληση των πλειστηριασμών.

Φαίνεται καθαρά ότι ο στόχος είναι η αρπαγή της πρώτης κατοικίας και οι διώξεις εναντίον των αγωνιστών.

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τρίμηνη παράταση της προστασίας (31 Ιουλίου 2020) είναι κοροϊδία, διότι στους ήδη αδυνατούντες να πληρώσουν θα προστεθούν λόγω της νέας οικονομικής κρίσης και χιλιάδες άλλοι.

Είναι εμπαιγμός όμως και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ομιλεί τώρα για ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και για διώξεις αγωνιστών, ενώ ό ίδιος ξεκίνησε αυτήν την διαδικασία, αλλά και η πρότασή του τώρα, για παράταση της προστασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι αστεία, αφού στο τέλος του χρόνου τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο προσπαθούν να είναι αρεστοί στους δανειστές και στα κερδοσκοπικά funds, ο λαός όμως θα αντισταθεί.

Το δικαίωμα στην στέγη είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το υπερασπιστούμε όλοι, όποτε είναι αναγκαίο. Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας