Η Αλεξανδρούπολη υπό αμερικάνικη κατοχή: Πύλη εισόδου αμερικάνικων δυνάμεων στην Ευρώπη

507
Πύλη εισόδου αμερικάνικων δυνάμεων στην Ευρώπη

To δεκαπενθήμερο από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού μέσω Αλεξανδρούπολης.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσω της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν στη Λετονία, τη Ρουμανία και την Πολωνία αλλά και αναδιπλώθηκαν στη Γερμανία και πάλι μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Η μετακίνηση της 1ης Combat Aviation Brigade που εδρεύει στο Fort Riley του Κάνσαςπραγματοποιήθηκε από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve». Ταυτοχρόνως και οι αμερικανικές δυνάμεις από την 101η Combat Aviation Brigade που αναδιπλώνονται από την Ευρώπη επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής του Έβρου.

Σύμφωνα μάλιστα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αυτές «οι δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει».

Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη οδήγησαν σε νέες προκλητικές δηλώσεις τον εκπρόσωπο του AKP Ομερ Τσελίκ. Ο Τσελίκ  συνέχισε την τουρκική προπαγάνδα περί παρενόχλησης του Cesme από ελληνικά μαχητικά και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια να χρησιμοποιούν «πιο καθαρή και υγιή γλώσσα». Μάλιστα, στόχευσε και τις ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι έφτασαν μέχρι τα 20 χιλιόμετρα κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όφελος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας