Η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τη σκυτάλη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών

922
μέρκελ
Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της – Φρ. Μερτς και Αν. Κραμπ-Καρενμπάουερ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την αρχηγία του CDU.

Ιστορική ημέρα η 7η Δεκεμβρίου όχι μόνο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει την σκυτάλη της αρχηγίας του κόμματός της (CDU) ενεργοποιώντας την σταδιακή της αποχώρηση από τον πολιτικό στίβο. Όμως, το πολιτικό τέλος της «Mutti» δεν έχει έρθει ακόμα…

Στη διάρκεια του κομματικού συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών που ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, η Μέρκελ αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος ύστερα από 18 χρόνια. Έχει, ωστόσο, τρία χρόνια έως το οριστικό αντίο από την γερμανική πολιτική σκηνή: το 2021 ολοκληρώνει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία που θα είναι και η τελευταία.

Η κρίση των προσφύγων του 2015 για την οποία υιοθέτησε μία φιλελεύθερη και ρεαλιστική στάση με την πολιτική των ανοικτών θυρών είχε καταλυτικές επιπτώσεις στην καριέρα της. Η Μέρκελ αποχωρεί και ο διάδοχός της έρχεται…με βασικό καθήκον να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών για τη γηραιά ήπειρο μαθαίνοντας από τα δυνατά της σημεία όπως και από τις αδυναμίες της.

Η Μέρκελ εξελέγη στις 10 Απριλίου του 2000 πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών έπειτα από την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Επίσης έγινε η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαικής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Mε την αποχώρησή της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο ήταν ραγδαίες μόλις ανακοινώθηκαν το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης στο τέλος Νοεμβρίου.Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αν και παρέμειναν πρώτη δύναμη στην Έσση με ποσοστό 27%,εμφανίστηκαν αποδυναμωμένοι κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2013.

Η Μέρκελ ήταν αναμφισβήτητα το πρώτο θύμα του εκλογικού αποτελέσματος στην Έσση. Έχοντας αναλάβει πλήρως την ευθύνη, έσπευσε να ανακοινώσει στο γερμανικό λαό ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησής της.

Υποψηφιότητες για τη διαδοχή

Οι τρεις επικρατέστεροι που ακούγονται για να διαδεχτούν τη Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών είναι οι Φρίντριχ Μερτς ,Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και Γενς Σπαν.

Αν και αρχικά η παλιά «καραβάνα» των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς ακουγόταν ως το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, τις τελευταίες ημέρες, το όνομα της «μίνι Μέρκελ» μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της «Χριστιανικής Ένωσης» (CDU/CSU) έχει τις «ευλογίες» πρωτοκλασάτων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Όμως, Η Μέρκελ στηρίζει τη γενική γραμματέα του κόμματος του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ ή εν συντομία ΑΚΚ. Ο τρίτος υποψήφιος με τις λιγότερες όμως πιθανότητες είναι ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δηλωμένος ομοφυλόφιλος.

Η «παλιά καραβάνα» ή η «μίνι Μέρκελ» θα αναλάβουν τα ηνία του CDU; 

Στο κομματικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών που ξεκινάει στις 6 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 8 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, οι 1001 σύνεδροι του CDU – 658 άνδρες και 343 γυναίκες- θα εκλέξουν σε μυστική ψηφοφορία τον διάδοχο της Μέρκελ στο Αμβούργο.
Περίπου στις 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου με την Μέρκελ να εκφωνεί την αποχαιρετιστήρια ομιλία της. Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Focus», η Μέρκελ δεν αναμένεται να δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στην εκλεκτή της «AKK», αν και την στηρίζει.

Μόλις ολοκληρώσει την ομιλία της, σειρά έχουν οι υποψήφιοι.Ύστερα από μία σύντομη παρουσίαση των θέσεών τους, θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Εάν δεν προκύψει ο διάδοχος της Μέρκελ από την πρώτη ψηφοφορία, θα διεξαχθεί και δεύτερη.

Μόλις ανακοινωθεί το όνομα του νέου ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατικών, η Μέρκελ θα αποτελεί παρελθόν από την αρχηγία του CDU.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε επίπεδο αρχηγίας η κοντομαλλούσα γενική γραμματέας του CDU, τρώει τη σκόνη του 64χρονου Φρίντριχ Μερτς. Ωστόσο, η εκλεκτή της Μέρκελ θεωρείται πιο συμπαθητική από τον εκατομμυριούχο Χριστιανοδημοκράτη που έχει την στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας