ΗΠΑ-Κυρώσεις “χαμηλής έντασης” στην Τουρκία για λάθος και όχι σωστούς λόγους

747
ΗΠΑ-Κυρώσεις

Κυρώσεις, μάλλον “χαμηλής έντασης”, επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Oι ΗΠΑ  παρέκαμψαν το veto του Προέδρου Τραμπ στο σχετικό νομοσχέδιο, επικαλούμενες, όπως φαίνεται, την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο από τα δύο αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι αμερικάνικες κυρώσεις περιλαμβάνουν το σχετικά “ανώδυνο” πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της τουρκικής προεδρίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον ακόμα τριών στελεχών της. Και οι τέσσερις είναι βέβαιον ότι πρόκειται τώρα να “ηρωοποιηθούν” στην Τουρκία!

Οι αμερικάνικες κυρώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων προς την SSB. Το τελευταίο αυτό μέτρο μπορεί να αποβεί ενοχλητικό για την Τουρκία, ειδικά για την μελλοντική λειτουργία των αμερικάνικων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, αν και οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι αυτές οι απαγορεύσεις μπορούν να παρακαμφθούν και τα αμερικάνικα εξαγώγιμα υλικά σε σημαντικό βαθμό να αντικατασταθούν.

Είναι φανερό ότι οι αμερικάνικες κυρώσεις έχουν περισσότερο “συμβολικό” χαρακτήρα, αν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στους εξοπλιστικούς μηχανισμούς της “Άγκυρας”, ενώ η σημασία αυτών των κυρώσεων βρίσκεται κυρίως στο πολιτικό και διαπραγματευτικό μήνυμα που αποστέλουν.

Οι κυρώσεις αυτές δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επεβλήθησαν στην Τουρκία όχι για τους σωστούς λόγους που σχετίζονται με τις επεκτατικές προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επεδείκνυαν οποιαδήποτε ευαισθησία να “τιμωρήσουν” και να βάλουν έστω και “εικονικές κυρώσεις” στην σύμμαχο Τουρκία για τις ωμές και κυνικές επιθετικές ενέργειες της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ούτε για τους επίσημους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς της για την “γαλάζια πατρίδα“.

Αντίθετα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας επεβλήθησαν διότι η τελευταία παρασπόνδισε και διέπραξε το «λάθος» να παρακάμψει τα θέσφατα της αμερικανονατοϊκής νομιμοφροσύνης και εγκατάστησε Ρωσικά στρατηγικά οπλικά συστήματα, το πυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα S-400, στο έδαφος της. Αυτό ενόχλησε σφοδρά τις ΗΠΑ και αυτό το παράδειγμα θέλουν να αποτρέψουν με τις συγκεκριμένες κυρώσεις. Γι’αυτό άλλωστε και ο Λαβρόφ καταδίκασε εκ μέρους της Ρωσίας τόσο έντονα την αμερικάνικη στάση επιβολής κυρώσεων, αφού αυτές δεν είχαν ως αιτία την “τιμωρία” του τουρκικού επεκτατισμού αλλά την “τιμωρία” της Τουρκίας για την αγορά ρώσικων οπλικών συστημάτων.

Δυστυχώς, οι πανηγυρισμοί από το ελληνικό κατεστημένο και τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης για τις αμερικάνικες κυρώσεις δίνουν εσκεμμένα την εντύπωση ότι οι τελευταίες ενεργοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τάχα τον τουρκικό επεκτατισμό και να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην απειλούμενη Ελλάδα. Φυσικά, η καλλιέργεια τέτοιων εντυπώσεων αποτελεί κακόγουστη προπαγάνδα, προκειμένου να προκληθούν σκόπιμα αυταπάτες σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινής γνώμης

Είναι πολύ αμφίβολο αν, έστω και εμμέσως, μπορεί να υποβοηθηθεί η Ελλάδα εξαιτίας αυτών των αμερικάνικων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ λόγω των συγκεκριμένων κυρώσεων που επεβληθήσαν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει ο “μεζές” μιας διαπραγμάτευσης Τουρκίας και ΗΠΑ, προκειμένου αυτη η τελευταία να οδηγηθεί σε αισιο πέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας