ΗΠΑ-ΕΕ-Γκουαϊδό με ομάδα προδοτών στρατιωτικών επιχειρούν πραξικόπημα αποικιοποίησης στη Βενεζουέλα

2045
γκουαϊδό

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, να αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Απόπειρα πραξικοπήματος από μικρή ομάδα «στρατιωτικών προδοτών» καταγγέλλει η κυβέρνηση του Καράκας, μετά τις βιντεοσκοπημένες εκκλήσεις του Χουάν Γκουαϊδό για «εξέγερση» του εθνικού στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Πληροφοριών, Χόρσε Ροντρίγκεζ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία μικρή ομάδα «στρατιωτικών προδοτών», οι οποίοι επιχειρούν πραξικόπημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

 

Καλεί δε, τους πολίτες και τους στρατιώτες να βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό, προκειμένου να αποτρέψουν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για δακρυγόνα σε αυτοκινητόδρομο, κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, ενώ θωρακισμένα οχήματα της «Εθνικής Φρουράς» έχουν καταγραφεί να κινούνται σε δρόμους της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Λόπεζ, αποδοκιμάζει το επιχειρούμενο πραξικόπημα και προειδοποιεί ότι ο Γκουαϊδό στοχεύει να «γεμίσει τη χώρα με βία».

​Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε νέο βίντεο — έκκληση προς τα μέλη του εθνικού στρατού, απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό του «σφετερισμού» της εξουσίας εκ μέρους του Νικολάς Μαδούρο.

​Ο αυτοανακηρυγμένος προσωρινός πρόεδρος αξιώνει από τους στρατιώτες, όπως και απ’ όλους του πολίτες, να κατέβουν στους δρόμους του Καράκας και να διασφαλίσουν την «οριστική διακοπή του σφετερισμού» του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο.

​Στο επίμαχο βίντεο, απεικονίζεται να απευθύνεται στο πλήθος — καθώς περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με στρατιωτικές φόρμες — και να υπογραμμίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα δώσει μάχη σ’ αυτή τη μη βίαιη σύγκρουση για να «αναλάβει τα καθήκοντα της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη λάβει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ανακοινώνοντας το επονομαζόμενο «τελευταίο στάδιο» της μάχης για την εκδίωξη του προέδρου Μαδούρο.

​​Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης από τις αρχές του 2019, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το πρώτο βίντεο — έκκληση του Γκουαϊδό, ο οποίος έχει επανειλημμένως ζητήσει προς τους στρατιώτες και τους πολίτες της χώρας να διαδηλώσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας. Ωστόσο, η απήχηση των εκκλήσεων αυτών, βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Μάλιστα, στο προηγούμενο βίντεο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην επονομαζόμενη «Επιχείρηση Ελευθερίας», στον απόηχο του μαζικού μπλακ-άουτ, το οποίο αποτέλεσε απόρροια σαμποτάζ στον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Βενεζουέλας. Ισχυριζόταν δε, ότι έχει συγκεντρώσει «χιλιάδες» διαδηλωτές σ’ όλη τη χώρα.

*Πηγή: sputniknews.gr

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, που συντελείται σήμερα και επιδιώκει την ανατροπή του νομίμως εκλεγμένου προέδρου της χώρας Νικολά Μαδούρο και την αντιδημοκρατική επιβολή του Χουάν Γκουαϊδό, ως εκφραστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λαϊκή Ενότητα στέκεται αλληλέγγυα στον λαό της Βενεζουέλας και τον δίκαιο αγώνα τους για δημοκρατία και ανεξαρτησία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας