Ημέρα δράσης των εργαζομένων στην υγεία η Τετάρτη 23 Μαΐου

1457
εργαζομένων

Kινητοποιήσεις των σωματείων στον χώρο της υγείας προγραμματίζονται για αύριο, Τετάρτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο της “Ημέρας δράσης για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια”.

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, τα σωματεία θέτουν καίρια αιτήματα στο προσκήνιο και διεκδικούν λύσεις  εδώ και τώρα.

Από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στον Ευαγγελισμό τα σωματεία έθεσαν με τις παρεμβάσεις τους μια σειρά ζήτημα τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν άξονες πάλης. Μέλη από Δ.Σ. Σωματείων μίλησαν για την ανάγκη χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απόκρουση της πολιτικής που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά – επιχειρηματικά κριτήρια.

Ζήτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  να μπει τέλος στην ομηρία των ελαστικά εργαζομένων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και απαίτησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση συμβασιούχου.

Δήλωσαν ότι αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς τους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, διατήρηση διεύρυνση και αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι τα σωματεία διεκδικούν Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, με εργαζόμενους στις μονάδες υγείας – πρόνοιας που θα έχουν δικαιώματα.

Αρκετοί ομιλητές στη σύσκεψη μίλησαν ταυτόχρονα για την ανάγκη να οργανωθεί η απεργία στις 30 Μαΐου και καταδίκασαν την πλήρη σύμπλευση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την εργοδοσία. Τόνισαν ότι η δημιουργία της λεγόμενης «κοινωνικής συμμαχίας» και το πλαίσιο που συμφώνησαν με τους εργοδότες στην πράξη οδηγεί στην εγκατάλειψη των εργατικών διεκδικήσεων και την αποδοχή των απαιτήσεων του ΣΕΒ.

Είναι προφανές ότι εξαιτίας της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών το ποτήρι ξεχείλισε και τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας δια την διεκδίκηση των προβλημάτων τους δεν μπορεί να ανατεθεί στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και να περιοριστεί στις επικοινωνιακές φιέστες που οργανώνει. Αντίθετα απαιτεί συντονισμένες δράσεις των Σωματείων με οργάνωση, στήριξη και μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων σε Υγεία – Πρόνοια.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί στις 23/5 οι παρακάτω δράσεις από Σωματεία:

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί του Σωματείου Εργαζομένων στο Ελπίς και παράσταση στη Διοίκηση.

– Τα Σωματεία των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμ. Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης οργανώνουν από κοινού συγκέντρωση στο Σισμανόγλειο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση,

– Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει το Σωματείο του Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας.

– Στον Ευαγγελισμό, το Σωματείο οργανώνει κινητοποίηση στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ.

– Στο Αττικόν, το Σωματείο οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 π.μ. στο αίθριο.

– Το Σωματείο στο Λαϊκό συμμετέχει σε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο.

– Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα γίνει Γενική Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας.

–  Στο ΨΝΑ, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση του Σωματείου στην πύλη του νοσοκομείου.

–  Στο Θριάσιο, στις 12 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση.

– Στο ΚΑΤ, στις 12 μ., συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση.

Την ίδια ημέρα μετά από κάλεσμα του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ τα Σωματεία της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν  σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης, στις 3 μ.μ., στα γραφεία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας