Εθνικό Σχέδιο για την ηπατίτιδα C. Επιφυλάξεις για την επιτυχία, λόγω διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

1376
ηπατίτιτδα

Ανάγκη για έλεγχο για ηπατίτιδα C στους γεννηθέντες την περίοδο 1945-1980 διαπιστώνει η Επιτροπή Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C.

Με δηλώσεις του, ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, εξηγεί ότι “ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C”.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο λόγος είναι ότι με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τις καταγραφές, φαίνεται ότι πάνω από το 60% των λοιμώξεων που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί αυτές τις δεκαετίες, όπου δεν υπήρχαν καλές νοσηλευτικές ή ιατρικές πρακτικές, οι οποίες όμως πλέον έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υποχρεωτικά για ηπατίτιδα C πρέπει να ελεγχθούν “όσοι έχουν συμπεριφορές που μπορεί να τους έχουν εκθέσει σε κίνδυνο”.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα άτομα που έχουν κάνει χρήση ενέσεων, καθώς και μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του πριν από το 1992. Επίσης άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου πριν το 1992 ή είχαν πολλαπλές νοσηλείες πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επίσης, υποχρεωτική είναι η εξέταση και για όποιον σε ένα απλό τσεκ-απ βρει αυξημένα, τα απλά ηπατικά ένζυμα, τις τρανσαμινάσες, καθώς επίσης και για ειδικές ομάδες όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, όσοι έχουν άλλες λοιμώξεις όπως hiv, ή όσοι εκτίθενται με παρόμοιες συμπεριφορές και στον ιό της ηπατίτιδας C.

Σε όλα αυτά τα άτομα, συνιστάται, έστω μία φορά στη ζωή τους, να προσθέσουν στο απλό τσεκ-απ που κάνουν, μία εξέταση, το αντίσωμα της ηπατίτιδας C.

Το εθνικό σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών εδώ και λίγες εβδομάδες για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C σε ηπατολογικά ιατρεία, χωρίς ραντεβού σε 26 νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαθεοδωρίδη, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι πάσχουν και δεν είχαν πρόσβαση ή είχαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ηπατολογικά ιατρεία.

“Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι αδιάγνωστοι που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 75% των ασθενών, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Άρα η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να αυξήσουμε τη διάγνωση και ως εκ τούτου αυτοί που θα διαγνωστούν θα έχουν και εύκολη πρόσβαση”, τονίζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι θεραπείες δεν πετυχαίνουν σε όλους τους ασθενείς ή ότι έχουν παρενέργειες. Πλέον οι θεραπείες είναι πολύ εύκολες, δεν είναι ενέσιμες, αλλά δισκία και οι πιθανότητές τους για εκρίζωση του ιού ξεπερνούν το 98% και χωρίς παρενέργειες, όταν παλαιότερα οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν 50%.

Επίσης, καθώς από τον Ιούλιο του 2017 έπεσε το κόστος των φαρμάκων, πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεν θα έχουν κατά κύριο λόγο μόνο οι ασθενείς που είχαν κίρρωση και όσοι είχαν σοβαρή βλάβη στο συκώτι.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαθεοδωρίδη, κάθε ασθενής που έχει “από μέτρια βλάβη και πάνω στο συκώτι” θα έχει πρόσβαση στη νέα θεραπεία, ενώ ελπίζουν ότι “από το Σεπτέμβριο που λήγει περσινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, λόγω της 14μηνης διάρκειάς της, να αρθούν τα εμπόδια αυτά, και να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς”.

Τέλος, κάνει γνωστό ότι μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει μία μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, με την υποστήριξη του συλλόγου ασθενών Προμηθέας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με τίτλο “Κάνουμε Θόρυβο για την Ηπατίτιδα C”.

Επίσης προετοιμάζονται μια σειρά από ειδικά προγράμματα παρέμβασης σε χρήστες, κρατούμενους, σε μονάδες μεσογειακής αναιμίας, αιμοκάθαρσης και γενικότερα σε ειδικές ομάδες, τα οποία θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχία των προγραμματισμών αυτών διατυπώνονται από ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της υγείας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν αρκούν οι προθέσεις των επιστημόνων, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε διάλυση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας