ΗΑΕ: Επενδύουν στην Τουρκία 10 δισ.-Θα στηρίξουν και τουρκική λίρα;

874
ΗΑΕ: Επενδύουν στην Τουρκία

Ιδού οι συμμαχίες και ιδού τα κατορθώματα των συμμαχιών Μητσοτάκη-Δένδια

Οι φόβοι και οι ανησυχίες για προσέγγιση της Τουρκίας με τα ΗΑΕ επιβεβαιώθηκαν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε μια σειρά από συμφωνίες με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ.

Όπως όλα δείχνουν Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφήνουν πίσω τους τις παλιές αντιπαλότητες, καθώς το Άμπου Ντάμπι σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια (8,94 δισ. ευρώ) στη γειτονική μας χώρα.

Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ, Mohammed Hassan Al Suwaidi, ανακοίνωσε τη διάθεση του ποσού αυτού για επενδύσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανότητα ανταλλαγής συναλλάγματος, καθώς η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη από το 2012 στην Τουρκία ο πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον σεΐχη στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα, με τους δύο ηγέτες να υπογράφουν μια σειρά από συμφωνίες, κυρίως σε θέματα ενέργειας και τεχνολογίας.

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με επίκεντρο τους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Ανυπομονώ να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες συνεργασίας προς όφελος των δύο εθνών μας και προώθησης των αμοιβαίων αναπτυξιακών μας στόχων» έγραψε στο Twitter o πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ.

Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν την Αθήνα που είχε επενδύσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια στην συγκρότηση ενός αντι-τουρκικού συνασπισμού με Ισραήλ-Αίγυπτο-Σ.Αραβία και ΗΑΕ.

Προβλέπεται ότι η Άγκυρα, που δίνει μεγάλη σημασία στο ζεστό χρήμα και τις επενδύσεις από τον Κόλπο για την τουρκική οικονομία, η οποία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, θα επιδιώξει συμβιβασμό με το Άμπου Ντάμπι για τα θέματα που τους χωρίζουν.

Αυτή είναι η πρώτη αυτή επίσκεψη και έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς είναι η πρώτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια.

Οι τελευταίες επίσημες επισκέψεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ πραγματοποιήθηκαν κατά τις αμοιβαίες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν το 2016.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καλές για την ελληνική πλευρά. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και ΗΑΕ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται σε μία στρατηγική σχέση με τα ΗΑΕ με το δεδομένο πως τα Εμιράτα θεωρούσαν μέχρι τώρα την Τουρκία ως εχθρική χώρα.

Επίσης πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα ο ύποπτος ρόλος της κυβέρνησης Μπάιντεν η οποία από το παρασκήνιο «έσπρωξε» την επαναπροσέγγιση αυτή, ενώ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνομίλησε για πρώτη φορά από το 2013 με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Άλλο το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον «Μπίμπι» Μ.Νετανιάχου και άλλο με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Αθήνα και από τις επενδύσεις των 10 δισ. δολαρίων των ΗΑΕ στην Τουρκία είναι πως φαίνεται τα να είναι έτοιμα να στηρίξουν την τουρκική λίρα μέσω ανταλλαγής συναλλάγματος.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει αρχίσει να νιώθει μεγάλη πίεση από την πτώση της λίρας και τώρα βρέθηκε κάποιος διαθέσιμος να την στηρίξει.

Το σίγουρο είναι ότι τα ΗΑΕ αυτό θα το κάνουν μόνο αν πάρουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας