Εφιάλτης δίχως τέλος-Πύρινος κλοιός-Ώρες αγωνίας σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο

425
Ώρες αγωνίας σε Αττική

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για τρίτη μέρα η χώρα, με τους πολίτες να ξαγρυπνούν με φόβο και απόγνωση για ακόμα μια μέρα.

Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει τα πάντα από την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, ενώ νέες εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν σε Λάρισα, Μεσσηνία και Φωκίδα.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Εκκενώθηκαν περιοχές – Ζημιές σε σπίτια

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Η μανία της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Στην Εύβοια, η φωτιά έφτασε έως την παραλία της Αγίας Άννας. Περισσότεροι από 128 πολίτες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα με έξι βάρκες με προορισμό το Μαντούδι Ευβοίας.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς.

Σε δραματικό τόνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη».

Για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Προς νότια φτάνει στη δημοτική κοινότητα Κηρέως. Η φωτιά τρέχει πολύ γρήγορα και προς βόρεια και προς νότια. Έχει μπει στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Και τα δύο μέτωπα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζονται εναέρια μέσα. Τα επίγεια έχουν εξαντληθεί», περιέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Αν δεν έχουμε αρκετά εναέρια, οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μικρή. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά ο τόπος εδώ καίγεται ολόκληρος. Δεν γνωρίζουμε πόσα εναέρια μέσα θα έρθουν», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν έχουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν, κάναμε γρήγορα τις εκκενώσεις. Έχουν καεί πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεν έχουν γίνει ακόμα οι καταγραφές», είπε ακόμα ο κ. Σπανός.

Τρία μέτωπα στην Ηλεία

Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων.

Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

«Είναι απαραίτητα τα εναέρια μέσα. Τα ίδια είχαν γίνει το 2007. Η φωτιά από εδώ είχε ξεκινήσει. Κατανοούμε τις ανάγκες όλης της χώρας, αλλά και εμείς πρέπει να προστατευτούμε. Φοβόμαστε ότι η φωτιά θα φτάσει στο χωριό», ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Πύργου στην κάμερα του Mega.

Σε εξέλιξη τέσσερα ενέργα μέτωπα στη Μεσσηνία – Εκτός κινδύνου το Διαβολίτσι

«Συνεχίζονται τα παλιά και έχουμε και δύο καινούργια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος.
Όπως ανέφερε υπάρχει μια φωτιά στο Μουζάκι της Τριφυλίας που συνεχίζει και καίει σε μια χαράδρα «παρά την προσπάθεια αγροτών και πυροσβεστικής».

Κι ακόμα μια στην Άνθεια η οποία με τη βοήθεια των ντόπιω, της Καλαμάτας και της πυροσβεστικής έχει περιοριστεί στα 30 στρέμματα.

Οι παλιές στην Άνω Μεσσηνία συνεχίζονται. Τα μέτωπα είναι πολλά. Η φωτιά πέρασε μέσα από ένα χωριό. Καήκαν τρία σπίτια. Ενώ η φωτιά συνεχίζει προς την Κοινότητα Δεσσύλα.

«Ο κίνδυνος έχει φύγει από το μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής το Διαβολίτσι», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης ενώ αναφέρθηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους που αρνούνταν σθεναρά να αφήσουν τις κατοικίες τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Στην Άνω Μεσσηνία η φωτιά έχει περάσει και προς την Αρκαδία. Γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν. Η πυροσβεστική κάνει ό,τι μπορεί. Υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αργότερα θα έχει και ισχυρούς ανέμους.», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, ενώ συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με εκείνη το 2007, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο δραματική όσο εκείνη τη χρονιά.

Πυρκαγιά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας