Ευρωβουλή: Νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα

816
ευρωβουλή

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, με 455 ψήφους υπέρ, έναντι 85 κατά και 105 αποχών.

 

Πρόκειται για κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων, που καλεί την Ε.Ε. να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και των κρατικών αρχών της χώρας.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η πλήρη στήριξη στον αρχιπραξικοπηματία, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Χουάν Γκουαϊδό. Παράλληλα, υιοθετείται η θέση της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, που απειλεί με νέες κυρώσεις αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της βενεζουελάνικης κυβέρνησης και εκπροσώπων του Γκουαϊδό στα Μπαρμπάδος, με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης.

Επίσης, στο ψήφισμα νομιμοποιείται αποκάλυπτα η ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και στηρίζονται ανοιχτά οι οργανωτές πραξικοπημάτων, που μάλιστα εμφανίζονται ως «αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Όσο για τα υπαρκτά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φάρμακα κλπ, ζητήματα που οξύνθηκαν από τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τους συμμάχους τους, από την κλοπή περουσιακών στοιχείων και πόρων του κράτους, το ψήφισμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στην βενεζουελάνικη κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του ο Χόρχε Αρεάσα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, καταδίκασε χθες το ψήφισμα και κατηγόρησε άμεσα την Ε.Ε. ότι θέλει να υπονομεύσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στον νέο τους γύρο από την Δευτέρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Πάντως ο Γκουαϊδό έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις για τις 23 Ιουλίου, όπου δηλώνει ότι θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας