Ερντογάν-Φ.Σάρατζ: Αρνούνται κατάπαυση του πυρός-Έφαγε πόρτα από τον Πούτιν ο Σάρατζ

1524
κατάπαυση

Ο Ακίλα Σάλεχ και ο Χαλίφα Χαφτάρ τις προηγούμενες μέρες είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο ζητώντας στρατιωτική υποστήριξη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου στην αντεπίθεση των χιλιάδων μισθοφόρων και των στρατιωτικών δυνάμεων του Ερντογάν-Σάρατζ  εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και αφού προηγούμενα είχε αποσυρθεί-οπισθοχωρήσει από τη Δυτική Λιβύη και τελευταία από την πόλη Tarhuna.

H Διακήρυξη του Καΐρου, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του LNA και του πρόεδρου της Αιγύπτου, μεταξύ άλλων,  θέτει στο επίκεντρο της τον τερματισμό της επίθεσης των ισλαμιστών μισθοφόρων και των πολιτοφυλακών του Ερντογάν-Σάρατζ εναντίον των θέσεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην Ανατολική Λιβύη, τον αφοπλισμό τους και την απομάκρυνση των ξένων μαχητών από τη χώρα, την κατάπαυση του πυρός από σήμερα Δευτέρα (8/6/2020) και την άμεση εφαρμογή εκεχειρίας. Eπίσης, εξίσου σημαντικό,  προτείνει ως μόνη ,πλέον, λύση για τον τερματισμό της λιβυκής σύγκρουσης, να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με βάση ψηφίσματα και αποφάσεις διεθνών πρωτοβουλιών όπως η Διάσκεψη του Βερολίνου (20/1/2020).

Την Διακήρυξη χαιρέτησαν πολλές χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Εκτός από τον ηγέτη-ισλαμιστή Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης με τον διοικητή της επιχείρησης κατάληψης της Sirte-Jufra, Ibrahim Bait Al-Mal, o Σάρατζ τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την εκδίωξη “των συμμοριών γκάνγκστερ και μισθοθόρων  που ήρθαν στη Λιβύη ακόμα και από μακριά“, προφανώς εννοώντας δυνάμεις που έχουν ενταχθεί στον LNA. Με αυτή τη δήλωση ο Σάρατζ δηλώνει ότι η επιχείρηση για την κατάληψη των συγκεκριμένων περιοχών (Sirte-AlJufra) θα συνεχιστεί αγνοώντας επιδεικτικά το τελεσίγραφο της Αιγυπτιακής ηγεσίας για την έναρξη της εκεχειρίας.

Ταυτόχρονα ο  Yasin Aktay σύμβουλος της Τουρκικής Προεδρίας, σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέβασε μια φωτογραφία του Χαλίφα Χαφτάρ και Ακίλα Σάλεχ με τον εξής σχολιασμό:

Είναι ατυχές και θλιβερό να βλέπεις τέτοιες συνεντεύξεις τύπου (εννοεί τη συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώθηκε η “Διακήρυξη του Καΐρου“, παρουσία διπλωματικών αντιπροσώπων από αραβικά και όχι μόνο κράτη) των οποίων οι οργανωτές προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να ζωντανέψουν νεκρά σώματα και φθαρμένες ψυχές. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει ένας νεκρός είναι η ταφή“.

Και ενώ σήμερα λήγει το τελεσίγραφο του Αιγύπτιου προέδρου για την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αιφνιδιαστικά, επισκέφτηκε τη Μόσχα, ζητώντας, προφανώς, συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του γραφείου τύπου της Ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov δήλωσε σε σχέση με το ταξίδι του Σάρατζ στη Μόσχα:” Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” Φαγιέζ αλ Σάρατζ στο Κρεμλίνο“.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο στις παρυφές της Σύρτης οι μάχες συνεχίζονται.

Su-24M και MiG-29 f αερομαχητικά του LNA με αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές βομβαρδίζουν θέσεις των μισθοφόρων τρομοκρατών και των πολιτοφυλακών του ΣάρατζΕρντογάν. Μέσα σε ένα 24ωρο, κατέρριψαν και δεύτερο τουρκικό Bayraktar TB2 μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ σκοτώθηκε ηγετικός στέλεχος της Al Qaida, ο Ali Salem Fakroun, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από τη Σύρτη με ασθενοφόρο.

Οι εξελίξεις προβλέπονται καταιγιστικές στη Λιβύη τις επόμενες ώρες, μέρες….

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας