Ερντογάν σε Τατάρ: πικ-νικ στα Βαρώσια και “λύση” δύο κρατών

796
βαρώσια

Υπέρ μίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι υπέρ της ισότητας, απορρίπτοντας εκ νέου, εμμέσως πλην σαφώς, τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, της κατεχόμενης Κύπρου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πλέον η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και ότι χρειάζονται νέες ιδέες. “Άλλωστε αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο Τατάρ είπε ότι η πενταμερής συνάντηση που πρότεινε η Τουρκία είναι η μόνη εναπομένουσα ευκαιρία για ειρήνη στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση σύγκλησης διάσκεψης για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι “ρεαλιστική και εποικοδομητική”.

Δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν μπορούμε επίσης να δεχτούμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας“, δήλωσε ο Τατάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορούσε να μιλήσει στην κατεχόμενη Κύπρο, μπροστά σε Τούρκους, και να μην επιστρατεύσει το μεγαλύτερο όπλο, του, τον λαϊκισμό. Στο κλείσιμο της ομιλίας του λοιπόν, πρότεινε στον Τατάρ… να κάνουν πικ-νικ στα Βαρώσια, με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό να απαντά “θεού θέλοντος”.

“Την 15η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: “Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας