Ερντογάν: Μετά τα ΗΑΕ θέλει και τα κεφάλαια της Σ.Αραβίας

641
Ερντογάν: Μετά τα ΗΑΕ θέλει και τα κεφαλαία της Σ. Αραβίας
Το κατάρ στο ρόλο του μεσάζοντα
Ο Ερντογάν αναζητά τον τρίτο χρηματοδότη της τουρκικής οικονομίας μετά την Ντόχα και το Άμπου Ντάμπι

Μεθοδικά η Άγκυρα επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να αποσπάσει όλους τους συμμάχους τους οποίους είχε καταφέρει να κερδίσει η Αθήνα με σκληρή δουλειά πολλών ετών.

Έτσι μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, την προσέγγιση φιλίας με την Αίγυπτο και την επανέναρξη επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, τώρα Η Άγκυρα έχει θέσει ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Σαουδική Αραβία.

Μία Σαουδική Αραβία η οποία υποτίθεται ότι έχει στρατηγική σχέση με την Ελλάδα σε βαθμό που να αποστέλλεται ελληνική συστοιχία Patriot για την προστασία του σαουδαραβικού εναέριου χώρου.

Η «τράπουλα» μοιράζεται ξανά στη Μέση Ανατολή… από τότε που ο de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  Αλ Ναχιάν, ήρθε στην Τουρκία τον περασμένο μήνα και προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Wall Street Journal, μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, έγραψε ότι ο Ερντογάν και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος πήγε πρόσφατα στο Κατάρ, παραλίγο να συναντηθούν, αλλά τα προγράμματα τους δεν συνέπεσαν.

Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του Κατάρ μεσολαβεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, η εφημερίδα αναφέρει: 

 «Άνθρωποι που γνωρίζουν τις προσπάθειες του Κατάρ να φέρει κοντά τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία είπαν ότι προσπαθούν να κανονίσουν μια συνάντηση μεταξύ του Σαλμάν και του Ερντογάν, η συνάντηση των οποίων ήταν αδιανόητη πριν. Αυτό ήταν το μήνυμα, ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση στην ένταση που διχάζει την περιοχή εδώ και χρόνια».

Σημειώνοντας ότι τα σχέδια των αρχών του Κατάρ να φέρουν τους δύο άντρες κοντά στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν, η Wall Street Journal ανέφερε:

«Οι εμπλεκόμενοι είπαν επίσης ότι οι αρχές αναζητούν κατάλληλο χρόνο και τόπο τις επόμενες εβδομάδες»

Η Wall Street Journal τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην περιοχή ιδιαίτερα μετά τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να μειώνουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η ελπίδα για διάλογο στην περιοχή δεν είναι η «επιδιόρθωση των σχέσεων», αλλά η βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας σε περίπτωση κρίσιμης εξέλιξης.

Ο Σαλμάν θέλει την υπόσχεση του Ερντογάν

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «η συνάντηση Ερντογάν και Σαλμάν είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα που βλάπτουν τις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Σαλμάν ήθελε την υπόσχεση του Ερντογάν να μην θέσει ξανά το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι».

Αν και η εφημερίδα δεν μετέφερε ποια είναι η απάντηση του Ερντογάν σε αυτό το θέμα, έγραψε: «Ο κ. Ερντογάν θέλει χρήματα και όχι γεωπολιτική. Ο Ερντογάν αναζητά ένα οικονομικό σχοινί για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα χέρια της νομισματικής κρίσης».

Αν το πετύχει αυτό ο Ερντογάν θα έχει βρει και τρίτο χρηματοδότη της τουρκικής οικονομίας μετά τα ΗΑΕ και το Κατάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας