Ερντογάν: Μέτρα με αυταρχικό χρώμα κατά της οικονομικής επίθεσης των ΗΠΑ

771
ηπα

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Νωρίτερα σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε  ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Μέτρα και από το υπουργείο Εσωτερικών

Στο ίδιο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία»

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πρεσβευτών στην Αγκυρα. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Μέτρα για να σταματήσει η πτώση της λίρας

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε “συνωμοσία”.
Κυρίως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει “όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες” και ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική “πολιτική συνωμοσία”, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει “νέες αγορές και συμμάχους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας