Ερντογάν για Ανατ. Μεσόγειο: Τι δουλειά έχουν εκεί οι ΗΠΑ;

898
δουλειά

Την τρέχουσα επικαιρότητα σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη σύνοδο των G20.

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για το θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι αν τεθεί θα το συζητήσει. Σχολιάζοντας ωστόσο το ψήφισμα του αμερικανικού κογκρέσου για το EastMed Act, είπε ότι δεν καταλαβαίνει από πού κι ως πού έχουν δικαιώματα οι ΗΠΑ στην περιοχή για να λαμβάνουν και αποφάσεις για την Ανατ. Μεσόγειο.

«Αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε, αλλά σε αυτή την περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος. Οι χώρες που αναφέρθηκαν τι δικαιώματα έχουν; Και κυρίως οι ΗΠΑ τi δικαιώματα έχουν; Το αμερικανικό κογκρέσο πως λαμβάνει μία τέτοια απόφαση; Αυτά όλα προκαλούν ερωτήματα. Βλέπουμε τελευταία ό,τι τίθεται ενώπιον του κογκρέσου, καταλήγει ψήφισμα. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Εγγυόμαστε έναντι οποιασδήποτε επίθεσης μπορεί να γίνει εναντίον της Βόρειας Κύπρου».

Όσον αφορά στο θέμα των θαλασσών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι “οι υδρογονάνθρακες ανήκουν ισότιμα σε όλους στην Κύπρο και ότι δεν μπορεί να κάνει το ‘κουμάντο’ μόνο η Ε/κ πλευρά“.

«Εμείς λέμε πως ό,τι βγει από τη θάλασσα, εκεί θα έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Αλλά αν λέτε ότι θα τα ελέγχει η Νότια Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ σε αυτό. Η Νότια Κύπρος και η Βόρεια Κύπρος να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να συσταθούν επιτροπές και να δουν τί βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει τίποτα εξάλλου. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη».

Για τα γεωτρύπανα είπε ότι ξεκίνησαν να επιχειρούν, εκπλήσσοντας κάποιους που νόμιζαν ότι οι Τούρκοι δεν σοβαρολογούν.

«Είδαν ότι οι Τούρκοι σοβαρολογούν. Φυσικά και σοβαρολογούμε. Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι. Θα δούμε αν υπάρχει το οτιδήποτε εκεί. Μόνο που εμείς ξέρουμε να μοιραζόμαστε. Αρχή μας είναι να κατανεμηθούν και να μοιραστούν ισόποσα. Οι άλλες πλευρές θα πρέπει να μας συμπεριφερθούν το ίδιο δίκαια. Έτσι είναι!», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας