ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ – Συνέντευξη Τύπου: Περιβαλλοντική προστασία Ακτίων Βορείου Στενού Κέρκυρας

1426
ερημιτη

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ της Κέρκυρας για την παρουσία τους. Σκοπός της σημερινής Συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου “ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ” είναι να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα του αγώνα, ενάντια στη τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, ενάντια στην υφαρπαγή της δημόσιας γης και περιουσίας.

Το πρώτο ξεπούλημα στην Ελλάδα ήθελε να’ ναι το “ακίνητο” Κασσιώπης, μόνο που αυτό, καταλήγει αργά και σταθερά, στην πρώτη νίκη της κοινωνίας, των κινημάτων και των αυτοδιοικητικών αρχών, απέναντι στις τραγελαφικές κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν δίστασαν με αφορμή τις Μνημονιακές επιταγές, να χαρίσουν και να συνεχίζουν να χαρίζουν, τα κοινόχρηστα πράγματα της Ελλάδας, το φυσικό της πλούτο και τις αναπτυξιακές της υποδομές, στα κοράκια των πολυεθνικών.

Η συγκεκριμένη τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος του “Ερημίτη” δεν θα γίνει, όχι μόνο γιατί βρήκε απέναντί της την οργανωμένη αντίσταση της κερκυραϊκής κοινωνίας, όχι μόνο γιατί αποκαλύπτονται σταδιακά οι πραγματικές κερδοσκοπικές προθέσεις των επίδοξων επενδυτών, αλλά γιατί αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν όσοι προσπαθούν να καταπατήσουν ανενδοίαστα την περιβαλλοντική νομοθεσία, το Ελληνικό Σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία.

Προς τούτο ανακοινώνουμε σήμερα, τα επόμενα τρία βήματα του νομικού μας αγώνα, ενός αγώνα συμπληρωματικού των άμεσων μετωπικών μας συγκρούσεων με όσους θέλουν να υποθηκεύσουν το μέλλον της επόμενης γενιάς.

Πρώτον. Συντάσσουμε την καταγγελία με την οποία θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, για σωρεία παραβιάσεων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνήσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησε, έχουμε ξεκάθαρη την αρωγή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, απ’ τον οποίο και ζητούμε την άμεση συμμετοχή του στην ενέργεια αυτή.

Δεύτερον. Σε λίγες μέρες συζητείται η υπόθεσή μας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα καταθέσουμε εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις διεθνών Επιμελητηρίων και Οργανισμών, για το σύνολο των παραβιάσεων επί της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην ίδια βάση περιμένουμε και τις Αποφάσεις των δύο Εξεταστικών Επιτροπών που έχουν συσταθεί επί τούτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζουν κυρίως σε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβιάσεων του Διοικητικού Δικαίου.

Τρίτον. Μέσα στο Δεκέμβρη θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, η ένστασή μας επί της κηρυχθείσας ως μη δασικής έκτασης, της περιοχής όπου υποτίθεται θα χτιστεί το ξενοδοχείο των επενδυτών.

Στο μικροσκόπιο λοιπόν των παραπάνω Δικαστηρίων και Επιτροπών, θα βρεθούν όχι μόνο οι παραβιάσεις ή οι αποφάσεις, αλλά και οι μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ας παρουσιάσουμε δημόσια κάποιους απ’ τους άξονες των επιχειρημάτων μας, για να γνωρίζει καλύτερα ο κερκυραϊκός λαός με ποιους έχει να κάνει :

1. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (31-01-13) αρχικά, πλειοδότησε μια “ένωση προσώπων” αυτή των “NCH New Europe Property Fund II, LPκαι NCH Balkan Fund, LP”,η οποία ένωση εν συνεχεία, μετατράπηκε σε εταιρία περιορισμένης ευθύνης τη γνωστή “Nectar Holdings Limitedμε έδρα την Κύπρο. Οι έως τώρα Αποφάσεις του ΣτΕ καταδεικνύουν μια σύγχυση για το ποιος τελικά είναι ο πλειοδότης του αρχικού διαγωνισμού.

2. Αμέσως μετά, το ΤΑΙΠΕΔ συνέστησε με συμβολαιογραφική πράξη (09-10-13) μια εταιρία – “όχημα” ειδικού σκοπού την “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρία”, στην οποία εισέφερε το δικαίωμα επιφανείας ως εισφορά σε είδος για την κάλυψη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (18,81 εκατ ευρώ). Μοναδικός μέτοχος αυτής της εταιρίας ειδικού σκοπού ήταν το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές αυτής (16-07-16) στην “Nectar Holdings Limitedπου όλως τυχαίως ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος και φυσικά αυτή πλειοδότησε.

3. Τώρα εμφανίζεται η “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας” να πλειοδοτεί στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το real estate και να προσφέρει 2.050.000 [το δικόγραφο που κατατέθηκε στο ΣτΕ την 21-12-16 από το ΤΑΙΠΕΔ δια της πληρεξ. δικηγ. του, αναγράφει ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι και μοναδικός μέτοχος μέχρι σήμερα της εταιρίας με την επωνυμία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρία”]. Άρα ποιος έβαλε τα λεφτά; Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ (αν όντως παραμένει ο μοναδικός μέτοχος) προσέφερε € 2.050.000 στον εαυτό του; Απ΄ την άλλη, αφού την 16-07-16 πωλήθηκε το συνολικό μετοχικό κεφαλαίου της «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», τότε με ποια κεφάλαια ή μετοχές φαίνεται τώρα να προσφέρει € 2.050.000; Ακόμα όμως και στην περίπτωση που τα λεφτά ίσως τα βάλει η Nectar Holdings Limited, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν έβαλε διαγωνιζόμενη την ίδια Κυπριακή εταιρία; Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που έχει την κυριότητα του ακινήτου, βάζει τον επιφανειούχο να αγοράσει την κυριότητα των οικοδομικών τετραγώνων; Περίεργες μεθοδεύσεις. Μήπως πρόκειται για καταφανή παραβίαση των όρων του αρχικού διαγωνισμού μιας και αλλάζει ο αρχικός χαρακτήρας της επένδυσης και φυσικά με τρόπο ανεκδιήγητο;

Γι’ αυτό οι παραπάνω διαδικασίες (μεταξύ άλλων) θα ελεγχθούν σύντομα στα δικαστήρια. Θα ζητήσουμε τέσσερα πράγματα :

Πρώτοννα κηρυχθεί έκπτωτος ο αρχικός διαγωνισμός. Δεύτερον, να ακυρωθεί η μεταβίβαση του “Ερημίτη” στο ΤΑΙΠΕΔ. Τρίτον, να βγει Πόρισμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ευρωκοινοβουλίου για το μονοπώλιο που στήνεται με τόσο σκοτεινό τρόπο (καμία από αυτές τις “αναπτυξιακές επενδύσεις” δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα με όρους διαφάνειας στη Βουλή). Τέταρτον, θα ζητήσουμε την άρση της αστικής και ποινικής ασυλίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεσμευόμαστε επίσης να ασκήσουμε Αγωγή Κακοδικίας κατά δικαστικών λειτουργών για παραβλέψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Παραβλέψεις φυσικά που ευνοούσαν ή θα ευνοήσουν τις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου για το fast track ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας και την τσιμεντοποίηση του “Ερημίτη”. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα ανοίξει το δρόμο και για πολλές ακόμα υποθέσεις στην Ελλάδα.

Τέλος στο μικροσκόπιο θα μπει και η εγγυοδοτική δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ με την Nectar Holdings Limited(16-07-14) στη Σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών, με την οποία δεσμεύτηκε ότι δεν θα υφίστανται δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να επηρεάσουν τη νομιμότητα του Διαγωνισμού”γεγονός που εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης για την “Nectar Holdings Limited. Με τέτοιους τρόπους πιέζουν τα ελληνικά δικαστήρια οι επιτήδειοι εκποιητές της δημόσιας γης και περιουσίας, όπως ακριβώς έγινε και με τις ρήτρες αποζημιώσεων στη Σύμβαση για τα Αεροδρόμια. Δεν διστάζουν μάλιστα να τα υπενθυμίζουν διακριτικά μεν ρητά δε, στα δικόγραφά τους που καταθέτουν στο ΣτΕ.

Το φωνάζουμε λοιπόν καθαρά για να γνωρίζει η Κέρκυρα με ποιους έχει να κάνει: Δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την τσιμεντοποίηση του “Ερημίτη”, όχι μόνο γιατί οι μεθοδεύσεις είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικές, αλλά γιατί δεν τους ενδιαφέρει η “επένδυση”, τους ενδιαφέρουν μόνο οι αποζημιώσεις. Και γι’ αυτές θα παίξουν εφεξής.

Ο αγώνας μας λοιπόν συνεχίζεται ανένδοτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας