Εργασιακή ομηρία και απειλή απολύσεων στους αρχαιολόγους και εργάτες του TAP

1618

Αρχαιολόγοι και εργάτες, στις αρχαιολογικές εργασίες του Νομού Καβάλας που διενεργούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Trans-Adriatic Pipeline» (TAP), από τον Αύγουστο και έως σήμερα, δουλεύουν με μηνιαίες συμβάσεις ή και δύο εβδομάδων. Σε όλους όσοι συμπληρώνουν τρεις ανανεώσεις συμβάσεων, η εργοδοσία, τους απολύει για τουλάχιστον 45 ημέρες και θα τους ξαναπροσλαμβάνει μετά, για να μη γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η συνεχής προσπάθεια απαξίωσης του ανασκαφικού έργου, έως και εξαφάνισής του, με τρομακτικές πιέσεις από τον TAP για ολοκλήρωση των εργασιών με πρακτικές και μεθόδους που οδηγούν, εάν τηρηθούν, σε καταστροφές αρχαιοτήτων.

Στην καταγγελία αυτή προβαίνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, σημειώνοντας επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης: «η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί με την απόλυτη κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι η «μεταμνημονιακή» εποχή που διαφημίζουν, που τελικά είναι τόσο ίδια με την «μνημονιακή», όπως στην περίπτωση του ναού στην Αλεξανδρούπολη, που αποκαλύφθηκε με την κατασκευή του αγωγού TAP. Δυόμιση χρόνια μετά έχει μείνει έρμαιο του καιρού και καταστρέφεται, παρά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έθετε ως όρο να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να συντηρηθεί ο ναός, ενώ οι εργαζόμενοι είναι τόσο καιρό στην ανεργία».

Τα Σωματεία απαιτούν:

  • Όλοι οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι και εργάτες να παραμείνουν στο έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του από τη στιγμή που υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης.

  • Συνέχιση των εργασιών καταγραφής και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ευρημάτων και μετά το πέρας της ανασκαφής, ώστε να κοινοποιηθούν τα δεδομένα των ανασκαφών στο ευρύτερο κοινό και στην τοπική κοινωνία.

  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους, με γνώμονα τις ανάγκες του έργου και της αρχαιολογικής έρευνας. Εδώ και τώρα τέλος στην ομηρία και την τρομοκρατία.

  • Καμία εμπλοκή, πίεση ή απειλή από τον TAP στο επιστημονικό αντικείμενο των εργασιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας