Εργαζόμενοι της Google: «Δεν θέλουμε συμμετοχή σε πολεμικά προγράμματα»

1727
google

Οι υπάλληλοι της εταιρείας Google έστειλαν επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ντούνταρ Πιτσάι, ζητώντας του να σταματήσει τη συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Όπως σημειώνουν υπό εξέλιξη πρόγραμμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εταιρείας θα χρησιμοποιηθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και οι ίδιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτό.
Στην ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε στους New York Times Guardian, την οποία υπογράφουν περισσότεροι από 3.100 εργαζόμενοι στην Google, σημειώνεται ότι οι ίδιοι εργάζονται για την Google και δεν θέλουν ο εργοδότης του να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας αναφέρονται στην τεχνολογία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Πρόγραμμα Maven), που προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν οι χρήστες εικόνα από κάθε γωνιά του πλανήτη, και την οποία θα χρησιμοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο στο πρόγραμμα του «Παρακολούθηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης».
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αγαπητέ Σούνταρ,
Πιστεύουμε ότι η Google δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό ζητούμε το Πρόγραμμα Maven να ακυρωθεί και με έγγραφό της η Google να δημοσιοποιήσει και να ενισχύσει μια ξεκάθαρη πολιτική στην οποία θα καθίσταται σαφές ότι ούτε η Google ούτε οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται θα κατασκευάσουν πολεμική τεχνολογία.
Η Google εφαρμόζει το Πρόγραμμα Maven, μια προσαρμοζόμενη μηχανή παρακολούθησης που χρησιμοποιεί δεδομένα «απεικόνισης κίνησης ευρείας περιοχής», τα οποία συγκεντρώνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της αμερικανικής κυβέρνησης για να εντοπίζουν οχήματα και άλλα αντικείμενα, να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να μεταφέρουν τις πληροφορίες στο υπουργείο Άμυνας.
Τελευταία, οι εργαζόμενοι στην Google έχουμε διατυπώσει εσωτερικά τις ανησυχίες μας για το πρόγραμμα Maven. Η Νταϊάν Γκριν μας απάντησε ότι μέσω αυτής της τεχνολογίας «δεν θα λειτουργούν ούτε θα πετάξουν μη επανδρωμένα», ούτε θα «χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση όπλων». Δεδομένου ότι αυτό περιορίζει ένα μικρό αριθμό άμεσης εφαρμογής του προγράμματος, η τεχνολογία έχει δημιουργηθεί για τον στρατό και από τη στιγμή που θα παραδοθεί, πολύ εύκολα θα χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς. Το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο όνομα της Google και στη δυνατότητά της να προσελκύει ταλέντα.
Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη χρήση προκατειλημμένης και κατευθυνόμενης προς τον πόλεμο Τεχνητής Νοημοσύνης, η Google ήδη αγωνίζεται για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα, η Google θα γίνει μέλος μιας ομάδας εταιρειών όπως οι (σ.σ. πολεμικές βιομηχανίες) Palantir, Raytheon και General Dynamics. Το επιχείρημα ότι και άλλες εταιρείες όπως οι Microsoft και Amazon συμμετέχουν δεν καθιστά τη συμμετοχή της Google λιγότερο επισφαλή. Η μοναδική ιστορία της Google, το δόγμα της «μην είσαι κακός» και η πρόσβαση που έχει στις ζωές δισεκατομμυρίων χρηστών τη διαχωρίζει από τους υπόλοιπους.
Δεν μπορούμε να προσφέρουμε σε τρίτους την ηθική ευθύνη που απορρέει από την τεχνολογία μας. Οι δεδηλωμένες αρχές της Google το καθιστούν αυτό σαφές: κάθε ένας από τους χρήστες μας μάς εμπιστεύεται. Δεν πρέπει ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την εμπιστοσύνη. Ποτέ. Το συμβόλαιο για το πρόγραμμα Maven θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της Google και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον σκληρό πυρήνα των αρχών μας. Το να κατασκευάσουμε αυτή την τεχνολογία για να βοηθήσουμε την αμερικανική κυβέρνηση στις στρατιωτικές παρακολουθήσεις -και στα θανατηφόρα αποτελέσματα που πιθανότατα θα έχει αυτό- είναι απαράδεκτο.
Αναγνωρίζοντας την ηθική ευθύνη της Google και την απειλή για τη φήμη της, σου ζητάμε: 1) Ακυρώστε αμέσως το πρόγραμμα. 2) Κατάγραψε, δημοσιοποίησε και ενίσχυσε μια ξεκάθαρη πολιτική που καθιστά σαφές ότι ούτε η Google ούτε οι εξωτερικοί συνεργάτες της δεν θα κατασκευάσουν πολεμική τεχνολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας