Εργαζόμενοι δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, νέοι καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ

1474
δημόσιου

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε από τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τους νέους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των exit polls, που «ακτινογραφούν» τις ιδιότητες των ψηφοφόρων.

Πρόκειται ακριβώς για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που τον ανέδειξαν κυβέρνηση το 2015 και οι οποίες, όπως φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, του γύρισαν πλέον την πλάτη, έχοντας χτυπηθεί από την πολιτική του.

Το τραγικό είναι πως η καταδίκη του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδεύεται από στήριξη των δυνάμεων που αντιπάλεψαν τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά από την ψήφο στη Ν.Δ. Ως συνέπεια μιας βαθιάς απογοήτευσης που συμπαρασύρει το σύνολο της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα η ΝΔ, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη, όχι μόνον των νεότερων ηλικιών, αλλά ακόμη και όλων όσοι ψήφισαν για πρώτη φορά. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24, η ΝΔ έλαβε 27,2% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Είναι δε εντυπωσιακό, ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε την Κυριακή των ευρωεκλογών τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9,9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9,2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+

Καθολική ήταν η επικράτηση της ΝΔ και σε όλες ανεξαιρέτως οι τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%. Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά.

Εντυπωσιακά όμως είναι τα συμπεράσματα από τα στοιχεία του exit poll και για την ψήφο των συνταξιούχων, καθώς με την ψήφο τους απέδειξαν ότι ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής που ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ ως 13η σύνταξη. Το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν, αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας