Επικίνδυνη κλιμάκωση στο ρωσικό Στενό Κερτς-Ουκρανικό πλοίο αρνείται αλλαγή πορείας

672
Επικίνδυνη κλιμάκωση στο ρωσικό Στενό

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, το σκάφος δεν έχει άδεια να περάσει από το κανάλι Kerch-Yenikalsky που ελέγχεται από τη Ρωσία και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα του Αζόφ

«Τύμπανα πολέμου» ηχούν στο Στενό του Κέρτς -σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν προκαλέσει συναγερμό διεθνώς- καθώς ουκρανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κινείται προς τα ρωσικά χωρικά ύδατα, στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, και αγνοεί τις προειδοποιήσεις να αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), το ουκρανικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι της Μαριούπολης και κινήθηκε προς το Στενό του Κερτς, χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση για τη διέλευση από το κανάλι Kerch-Yenikalsky.

Πλοίο της ακτοφυλακής της FSB προειδοποίησε το ουκρανικό σκάφος πως πρέπει να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία, με εκείνο να αντιδρά και να συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του, παρά την προειδοποίηση.

Προς το παρόν, σύμφωνα με ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης, το σκάφος της Ουκρανίας βρίσκεται σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το στενό του Κερτς και δεν αλλάζει πορεία, αποτελώντας «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, το σκάφος δεν έχει άδεια να περάσει από το κανάλι Kerch-Yenikalsky που ελέγχεται από τη Ρωσία και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα του Αζόφ. Πάντως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ουκρανικό φέρεται να δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μπει στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Ρωσία σε Ουκρανία: Θα καταστείλουμε κάθε πρόκληση

Λίγες ώρες πριν, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι μετακινεί βαρύ πυροβολικό προς την πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, δεν περιείχαν καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μετριάσει την οξεία κριτική της στην Ουκρανία, παρά τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο» δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται και το Κίεβο ευθύνεται γι’ αυτήν την κλιμάκωση.

«Οι παραδόσεις στην Ουκρανία μη επανδρωμένων πτητικών συσκευών και αεροσκαφών ωθούν τις ουκρανικές αρχές σε απότομα και επικίνδυνα βήματα» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν στο Ντονμπάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκική κατασκευής, ανακοινώνουν την χρήση αντιαρματικών όπλων τύπου «Τζάβελιν» τα οποία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αποτέλεσμα να οξύνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής».

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν δυναμικά τα προβλήματα στο Ντονμπάς, θα κατασταλούν» υπογράμμισε έπειτα ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας πως οι πληροφορίες που μεταδίδονται για δήθεν ετοιμαζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ψέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας