Επέτειος Πολυτεχνείου: “Στρατιωτικός Νόμος” στην επικράτεια. Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω 4 ατόμων

1021
Επέτειος Πολυτεχνείου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη αποφάσισε, κατά πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας, να απαγορεύσει από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18ης Νοεμβρίου, όλες τις δημόσιες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ελήφθη για να αποτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό όταν καθημερινά όχι μόνο συναθροίζονται τηρώντας τις αποστάσεις αλλά κυριολεκτικά στοιβάζονται πολύ περισσότερα άτομα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας κλπ.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του΄73 με κεντρικό σύνθημα «ΨωμίΠαιδείαΕλευθερία» ενάντια στην αμερικανοστήριχτη τότε χούντα και με κεντρικό στόχο την αληθινή δημοκρατία στη χώρα. Είναι θλιβερό ότι τις μέρες που τιμάται αυτή η μεγάλη εξέγερση, έρχεται η κυβέρνηση να επιβάλει αυταρχικές απαγορεύσεις ενάντια στις οποίες αγωνίστηκε η νεολαία στο Πολυτεχνείο το 1973 και για τις οποίες θυσιάστηκαν νέα παιδιά που έπεσαν νεκρά στην εξέγερση.

Για τους παραβάτες των κυβερνητικών απαγορεύσεων στις συναθροίσεις, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

– διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν πάντως ξεκάθαρος και διεμήνυσε ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε επιχείρηση εκκένωσης σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη ώστε να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονταν στα κτίρια. Μετά ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια για την επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, πάντως, ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το Πολυτεχνείο, έχει δηλώσει ότι «σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας