Επέστρεψαν οι εμπορικές ανησυχίες στη Wall Street

986
εμπορικές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για τα επόμενα “επεισόδια” στην εμπορική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα.

Οι επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας με την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο πλευρών, εμφανίστηκε αισιόδοξος τη Δευτέρα ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε και σήμερα την ύπαρξη των τηλεφωνικών επικοινωνιών που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Τραμπ για να υποστηρίξει ότι υπάρχει θέληση για επανάληψη των συνομιλιών. “Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά με τα δύο τηλεφωνήματα που έχουν αναφερθεί από την αμερικανική πλευρά”, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Κίνας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η τελευταία απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς ασκεί “μεγάλη πίεση που πλήττει και τις δύο πλευρές και δεν είναι καθόλου εποικοδομητική”.

Την ίδια στιγμή η απόδοση στο 10ετές πλησίασε σήμερα το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, ενώ κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα από την απόδοση του διετούς. Αυτή η αντιστροφή της καμπύλης θεωρείται αξιόπιστο προειδοποιητικό σήμα ότι η οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Πιο αναλυτικά, η απόδοση στο 10ετές διολισθαίνει στο 1,475% από 1,545% τη Δευτέρα, ενώ στο διετές στο 1,522% από 1,558%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 120,93 μονάδες (-0,47%) στις 25.777,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 26,79 μονάδες (-0,34%) στις 7.826,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 9,22 μονάδες (-0,32%) στις 2.869,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό.

Στα  μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε τον Αύγουστο, μετά την ανάκαμψη του Ιουλίου, με τον δείκτη πάντως να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 135,1 μονάδες από 135,8 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 128,5 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση ενισχύθηκε κοντά σε υψηλό 19 ετών στις 177,2 μονάδες από 170,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών υποχώρησε στις 107,0 μονάδες από 112,4 μονάδες τον Ιούλιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στεγαστική αγορά έδειξαν ότι συνεχίζεται η επιβράδυνση στην άνοδο που σημειώνουν οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών.

Ειδικότερα, οι τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν 3,1% τον Ιούνιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, μετά από άνοδο 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στέγασης (FHFA), ο οποίος επίσης ανακοινώθηκε σήμερα, έδειξε ότι η άνοδος των τιμών επιβραδύνει τους τελευταίους 15 μήνες. Οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 5% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ την ίδια περίοδο του 2018 είχαν εμφανίσει άνοδο σχεδόν 7%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας