Εξ οικείων τα βέλη: Οι ΗΠΑ τέλειωσαν ως παγκόσμιος ηγέτης

1895
ηπα

Οι ΗΠΑ τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού” είπε στην εκπομπή του James Corden o ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νώε Χαράρι.

Δεν πρόκειται για κανέναν Αραβομουσουλμάνο φανατικό αντιαμερικανό, ο οποίος από εμπάθεια κάνει αυτές τις εκτιμήσεις αλλά μιλάμε για έναν ισραηλινό και φιλοαμερικανό ιστορικό και φιλόσοφο.

Και ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι συνεχίζει λέγοντας ακόμα χειρότερα πράγματα για το μέλλον της πάλαι ποτέ κυρίαρχης υπερδύναμης: “Οι ΗΠΑ έχουν πλέον παραιτηθεί από το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη, λέγοντας “δεν θέλω αυτή τη δουλειά”. Αν δει κανείς το αποτέλεσμα της πολιτικής τους απέναντι στην πανδημία ίσως αυτή η παραίτησή τους από το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη να είναι ευχής έργο“.

Και ο Χαράρι συνεχίζει: “ Οι ΗΠΑ τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όχι μόνο αν την συγκρίνουμε με την Κίνα, τη Νότια Κορέα ή τη Νέα Ζηλανδία αλλά ακόμα και από την Ελλάδα“.

Οι δραματικές αυτές εκτιμήσεις του Γιουβάλ Ν. Χαράρι μπορεί να είναι πρωτότυπες για την καθοδική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά προερχόμενες από ένα διακεκριμένο Ισραηλινό ιστορικό και φιλόσοφο παίρνουν μια άλλη χροιά αξιοπιστίας.

Ο παγκόσμιος πολιτικός χάρτης, εν μέσω πανδημικής και οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει ριζικά με τις ΗΠΑ να κατρακυλούν σε αξιοπιστία, ισχύ και εμπιστοσύνη και την Ευρώπη να παρακμάζει και να εμφανίζει βαθιές ανισότητες, διαιρέσεις, συγκρούσεις και έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας των λαών απέναντί της.

Όλα δείχνουν ότι η Δύση χάνει τα σκήπτρα και ότι ο πλανήτης αλλάζει πολιτικούς και ίσως οικονομικοκοινωνικούς προσανατολισμούς.

Μόνο στην Ελλάδα δεν θέλουμε να αντιληφθούμε αυτήν την πραγματικότητα και βλέπουμε την Ανατολή και τις ανερχόμενες δυνάμεις της ως “μπαμπούλα” και ακόμα χειρότερο ως εχθρό.

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας