Εξευτελιστικοί ισχυρισμοί Τουρκίας: “Διώξαμε ελληνοκυπριακό ερευνητικό πλοίο-Έπλεε άνωθεν υφαλοκρηπίδας μας”

548
Διώξαμε ελληνοκυπριακό ερευνητικό πλοίο

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επέβαλε την αποχώρηση κυπριακού ερευνητικού πλοίου το οποίο φέρεται να έπλεε σε σημείο εντός της θεωρούμενης από την Άγκυρα ως τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα σημάδι ανανέωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας – Κύπρου, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, το Nautical Geo, κυπριακό ερευνητικό σκάφος υπό σημαία Μάλτας, οδηγήθηκε εκτός της “τουρκικής υφαλοκρηπίδας” μέσα στο σαββατοκύριακο, αφού προειδοποιήθηκε ότι την παραβιάζει.

Η Άγκυρα προχώρησε εξάλλου σε διπλωματικές διαμαρτυρίες τόσο έναντι της Μάλτας, όσο και έναντι της Ιταλίας, μιας και το πλοίο είναι ιταλικής ιδιοκτησίας.

“Παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια. Δεδομένων των παραπάνω, προειδοποιήθηκε από πλοίο το οποίο ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό”, συνεχίζει η Άγκυρα.

“Μετά την είσοδο του πλοίου στον χώρο άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια παρά τα παραπάνω, επιβλήθηκε στο σκάφος να απομακρυνθεί από εκεί”, καταλήγει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μπλόκαρε τις εργασίες του Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης την προηγούμενη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.

Οι κυπριακές αρχές δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε κάνει το Σάββατο λόγο για “μονομερείς” ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου οι οποίες “πυροδοτούν ένταση”.

Χουριέτ: Απάντηση σε “παραβιάσεις” Ελλάδας – Κύπρου

“Σκληρή απάντηση στην αλαζονεία” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Χουριέτ η οποία υποστηρίζει ότι το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε προσπάθεια παραβίασης από την Ελλάδα, ενώ αυτή τη φορά η ε/κ πλευρά εξέδωσε NAVTEX προσπαθώντας να παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα με ερευνητικό πλοίο υπό σημαία Μάλτας το οποίο ενοικίασε. Η Άγκυρα απάντησε με αντι-NAVTEX, σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως αναφέρει ο κυπριακός ιστότοπος philenews.com.

Η τουρκική εφημερίδα ‘Ακσάμ’ με πρωτοσέλιδο τίτλο “Αλεργία Μακρόν για την Τουρκία”, γράφει εξάλλου ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι “η Ελλάδα δεν ήταν η επιθετική πλευρά το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο”. Επικαλείται μάλιστα δήλωση του Μακρόν ότι “η ιστορία της Αλγερίας έχει ξαναγραφτεί υπό την τουρκική επιρροή και δεν βασίζεται σε γεγονότα, βασίζεται στο μίσος προς τη Γαλλία”.

Στο μεταξύ η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της “Τα πλοία σκουριάζουν στο λιμάνι, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο”, φιλοξενεί δηλώσεις του αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος υποστηρίζει πως εάν η Τουρκία σταματήσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή συζητάνε με την Ελλάδα, θα χάσει την Ανατολική Μεσόγειο από τα χέρια της. “Είχαμε δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα κανένα. Θέτουμε μόνοι μας εκτός νόμου τη συμφωνία με την Λιβύη”, λέει ο Γιαϊτζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας