Ενεργειακές διακυμάνσεις στην Ευρώπη! Θέρμανση ή τροφή… το επόμενο δίλημμα

602
Ενεργειακές διακυμάνσεις στην Ευρώπη

«Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδηγούν άμεσα σε επισιτιστική κρίση και κατάρρευση κυβερνήσεων»

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κυμάνθηκαν καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις ανησυχίες για τις χαμηλές ρωσικές ροές έναντι της υπόσχεσης για αυξημένα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για να μετριαστεί η κρίση εφοδιασμού της ηπείρου.

Η Shell Plc δεσμεύτηκε να «παρέμβει και να κάνει ό,τι μπορεί» εάν μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία διαταράξει τις ροές από τη Ρωσία. Η εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους LNG στον κόσμο, θα μπορεί να «βοηθήσει» από τα ευρωπαϊκά περιουσιακά της στοιχεία και να εκτρέψει φορτία εάν χρειαστεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden.

Ήταν μια έγκαιρη υπόσχεση, καθώς οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, τη Ρωσία, παραμένουν συγκρατημένες και οι εντάσεις στην Ουκρανία υψηλές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για την Ολλανδία του πρώτου μήνα κινήθηκαν μεταξύ κερδών και ζημιών μετά την άνοδο άνω του 4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η ανακούφιση για τους ευρωπαίους καταναλωτές από την αύξηση των ρωσικών αποστολών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν βραχύβια μετά τη μείωση των προμηθειών της χώρας μέσω μιας μεγάλης διαδρομής μέσω της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι προμήθειες στη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Yamal-Europe παραμένουν παγωμένες, με τη σύνδεση να επιστρέφει στην άντληση προς την αντίστροφη κατεύθυνση.

Οι έμποροι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι ρωσικές ροές ενδέχεται να διαταραχθούν εάν ξεσπάσει η αντιπαράθεση της Μόσχας με την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των τιμών διατηρήθηκαν υπό έλεγχο από τις προβλέψεις για θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στην ήπειρο.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα διαπραγματεύτηκε 1,1% υψηλότερα στα 78,22 ευρώ την μεγαβατώρα στις 12:38 μ.μ. στο Άμστερνταμ μετά από πτώση έως και 1,6%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 1,3% στις 183,69 πένες.

Οι εισαγωγές ρεκόρ LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα αμβλύνουν ορισμένες ανησυχίες για την προμήθεια, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με τα ρεκόρ του Δεκεμβρίου. Οι αφίξεις παραμένουν υψηλές μέχρι στιγμής, ενώ η ζήτηση LNG στην Κίνα επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη τροφοδοτείται σε περίπτωση κρίσης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν διαταραχών που προκύπτουν από μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσεγγίσει αρκετούς σημαντικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ασία. Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν οι τεράστιοι όγκοι που στέλνει η Ρωσία στην ήπειρο.

Από ενεργειακή… σε επισιτιστική κρίση και έκρηξη του πληθωρισμού

Τους τελευταίους μήνες, όλες οι μορφές παραδοσιακής ενέργειας έχουν γίνει σημαντικά πιο ακριβές και αυτό τροφοδοτεί τις αυξήσεις των τιμών σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι άμεσα υπεύθυνη για την εκπληκτική άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, αποτελεί παράγοντα για την «έκρηξη του πληθωρισμού» που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και δυστυχώς, αυτά είναι μόνο η αρχή.

Όπως αναφέρει κορυφαίος γεωλόγος,

«Το πετρέλαιο είναι ο νούμερο ένα πόρος πάνω στον οποίο χτίζεται ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδηγούν άμεσα σε επισιτιστική κρίση και κατάρρευση κυβερνήσεων (σκεφτείτε την Αραβική Άνοιξη).

Οι πολιτικοί χρειάζονται φθηνό πετρέλαιο, αλλά δεν θα το ξαναδούμε. Μερικοί άνθρωποι στον κλάδο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα μας σώσει και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες λύσεις. Δεν θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο λάθος.

Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία πετρελαίου που θα μας σώσει. Η φυσική και η γεωλογία είναι εναντίον μας σε αυτό, ακόμα κι αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε κάποια τεχνολογία. Ούτε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μας σώσουν, θα απαιτούσε μεγαλύτερη επένδυση υλικών και ενέργειας από αυτήν που έχουμε».

Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση των σπιτιών πλέον θα κοστίζει πολύ ακριβότερα. Σημαίνει επίσης πολύ περισσότερα χρήματα για καύσιμα στο αυτοκίνητο. Περιττό να πούμε ότι αυτά οδηγούν και σε κατακόρυφες αυξήσεις και για φαγητό.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη αρχίσει να εκτοξεύονται. Την περασμένη εβδομάδα, η Kraft Heinz ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αυξήσει τις τιμές σε πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της έως και 30%

Η Kraft Heinz (KHC) είπε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τους πελάτες της ότι θα αυξήσει τις τιμές τον Μάρτιο σε δεκάδες προϊόντα, όπως αλλαντικά Oscar Mayer, χοτ ντογκ, λουκάνικα, μπέικον, τυρί Velveeta, καφέ Maxwell House, κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου και αναψυκτικά.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6,6% σε 12oz Velveeta Fresh Packs έως 30% σε ένα πακέτο τριών μπέικον γαλοπούλας Oscar Mayer. Τα περισσότερα αλλαντικά και μοσχαρίσιο χοτ ντογκ θα αυξηθούν περίπου 10% και ο καφές γύρω στο 5%. Ορισμένες συσκευασίες αναψυκτικών Kool-Aid και Capri Sun θα αυξηθούν κατά περίπου 20%.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Gallup που μόλις δημοσιεύτηκε, ένα επιβλητικό 79% όλων των Αμερικανών αναμένει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Η Gallup τόνισε ότι το 79% που ρωτήθηκε στη δημοσκόπησή τους από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού, ήταν το υψηλότερο που έχουν μετρήσει τις δύο δεκαετίες που έκαναν την ερώτηση.

«Στο παρελθόν, οι Αμερικανοί ήταν πάντα πιο πιθανό να πουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί παρά θα μειωθεί, αλλά η τρέχουσα προσδοκία είναι υψηλότερη από ό,τι συνήθως – στην πραγματικότητα, είναι η υψηλότερη που έχει μετρήσει η Gallup στην τάση της», έγραψε ο οργανισμός δημοσκοπήσεων.

Οι «ειδικοί» της Federal Reserve θεώρησαν ότι θα μπορούσαν απολύτως να πλημμυρίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με χρήματα χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Ομοίως, οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον νόμιζαν ότι μπορούσαν να δανειστούν και να ξοδέψουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να καταστρέψουν το νόμισμα.

Έκαναν και οι δύο λάθος, και τώρα ο αμερικανικός λαός θα σοκαριστεί από το επίπεδο του οικονομικού πόνου που πλησιάζει, με κυματισμούς που θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας