Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Ο εμπορικός κόσμος στέλνει κραυγή αγωνίας

Ο εμπορικός κόσμος στέλνει κραυγή αγωνίας

Εξάντλησε πλέον τις αντοχές του

Κύριοι
Ο Εμπορικός κόσμος για ακόμη μια φορά στέλνει κραυγή αγωνίας προς την Πολιτεία δηλώνοντας ότι έχει πλέον εξαντλήσει τις αντοχές του.
Και στη δεύτερη φάση της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη, το μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους των μικρών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου που πλέον δεν μπορούν να το σηκώσουν .

Για άλλη μια φορά ο Εμπορικός κόσμος αδικείται από το οριζόντιο υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το λιανικό εμπόριο τήρησε υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα και ότι δεν συμβάλλει στην εξάπλωση της πανδημίας.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου θέλει μεταφέρει στην Κυβέρνηση την μεγάλη αγωνία και το φόβο των συναδέλφων ότι όσο εξακολουθούν να μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τόσο δύσκολο θα είναι να ανοίξουν πάλι και ο φόβος για λουκέτα λίγο πριν τις γιορτές είναι πλέον ορατός.

Οι έκτακτες καταστάσεις που ζούμε σήμερα απαιτούν γενναία μέτρα στήριξης και η Κυβέρνηση έχει χρέος να τα λάβει άμεσα.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα:

• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown του Μαρτίου – Απριλίου.

• Άμεση ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, άνευ προαπαιτούμενων, ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση σε όλους με βάση το τζίρο της κάθε επιχείρησης των αντίστοιχων μηνών που είναι σε αναστολή, καθώς και ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση στο ύψος των τιμολογίων αγοράς περιόδου 1/10 – 30/11/2020 σε όσες νέες επιχειρήσεις δεν είχαν περσινό αντίστοιχο τζίρο.

•- 50% έκπτωση στη δεύτερη δόση του ΦΠΑ τρίτου τριμήνου και αναστολή για 4 μήνες, σε όσους έχουν πληρώσει εφάπαξ, αντίστοιχη έκπτωση στο επόμενο τρίμηνο.

• Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών – συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.

• Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές, έπρεπε να πληρωθούν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα, μετά την λήξη της παράτασης αυτής, να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

• Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 100% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων από τους επαγγελματικούς χώρους αλλά και τις κατοικίες για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

• Πληρωμή του ΕΦΚΑ από το κράτος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

• Διαγραφή υπολοίπων δόσεων του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών των επιχειρήσεων.

• Κλείσιμο του φορολογικού έτους την 31η  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

•Έκπτωση φόρου εμπορικής δραστηριότητας 50% για το 2020, ψήφιση αφορολόγητου ορίου όπως στους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες.

• Διαγραφή της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος

• Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.

  • Διαγραφή παγίων τελών και φόρων στους λογαριασμούς πρώην ΔΕΚΟ.

• Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

• Απαγόρευση πώλησης από τα e -shop ειδών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή εκτός από τα e-shop τα οποία έχουν φυσικό κατάστημα . Άν αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διαχωριστεί τότε υπερφορολόγηση των e-shop που δεν έχουν φυσικό κατάστημα.

Ο εμπορικός κόσμος ΑΠΑΙΤΕΙ και περιμένει από την πολιτεία να στηρίξει άμεσα τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειες τους, ώστε να μην βάλει οριστική ταφόπλακα  στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

                                                       ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                                          ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας