Εμπορικός πόλεμος: Δασμούς 25% στα αυτοκίνητα της ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ

1089
πόλεμος

Εμπορικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κύριο πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ που επιβάλλουν συνεχώς μέτρα κατά των ανταγωνιστών τους.

Αυτός ο εμπορικός πόλεμος, δείγμα της αλλαγής συσχετισμών και ισορροπιών στον παγκόσμιο καπιταλισμό αλλά και της κρίσης του, είναι συνήθως προάγγελος επερχόμενων στρατιωτικών αναμετρήσεων, νέων περιφερειακών συρράξεων ή και νέου γενικευμένου πολέμου.

Την επιβολή δασμών ύψους 25% στα εισαγόμενα από την ΕΕ αυτοκίνητα ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το αμερικάνικο δίκτυο CNBC.

Η δήλωση αυτή του Αμερικάνου προέδρου έρχεται την ώρα που πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, να επιδιώκει τη μετάθεση της προθεσμίας του Αυγούστου, που είχε θέσει για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, προκειμένου να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις μεγάλες χώρες – εξαγωγείς οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προανήγγειλε την επιβολή δασμών στην εισαγωγή σωλήνων από μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται κι η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον Μάιο από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει κατά πόσο τέτοιου είδους εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ήταν το ίδιο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να εντείνει τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ κι ΕΕ το τελευταίο διάστημα, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στην αύξηση δασμών εκ μέρους της αμερικάνικης κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας