Ελληνο-Ινδική μάχη για τα Παγωτά Δωδώνη

1560
δωδώνη

Το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala που έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ εξαγορών ελληνικών εταιρειών, είναι τα δύο σχήματα που βρίσκονται στην τελική φάση διεκδίκησης της Παγωτά Δωδώνη.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των ενδιαφερομένων, των τραπεζών και της Παγωτά Δωδώνη, ανέφεραν στο Capital.gr πως αυτές βρίσκονται στην τελική ευθεία. Εκτίμησαν δε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το σχήμα στο οποίο θα περάσει η ελληνική εταιρεία παγωτού.

Με βάση άλλες πηγές οι δύο διεκδικητές προσφέρουν περί τα 8-9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρείας, με την προσφορά του Ινδού να είναι ελαφρώς υψηλότερη απ’ αυτή του σχήματος Γιώτης – Γρηγόρης. Ωστόσο η προσφορά του ελληνικού σχήματος φαίνεται να προκρίνεται από την πλευρά του σημερινού management team της Παγωτά Δωδώνη και του μετόχου μειοψηφίας αυτής.

Σημειώνεται πως πέρυσι το καλοκαίρι, είχε γίνει γνωστό πως τα συνδεόμενα με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank private equity funds, που αγόρασαν από την Εθνική την NBGI Private Equity η οποία κατείχε το 90% της Παγωτά Δωδώνη, ελέγχουν την εταιρεία.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας (σ.σ. χρήση 2016) ο τζίρος της υποχώρησε στα 9,171 εκατ. ευρώ όταν το 2015 ήταν 9,314 εκατ. ευρώ και το 2012 11,367 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα μετά από φόρους η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 2,446 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,213 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala, της Switz Group που διεκδικεί την Παγωτά Δωδώνη εισήλθε στην ελληνική αγορά προ μηνών μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Olympic Foods που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού. Η δεύτερη επενδυτική του κίνηση είναι με την CSM Hellas, μέλος του πολυεθνικού ομίλου CSM Bakery Solutions. Η CSM Hellas δραστηριοποιείται στη διάθεση πρώτων υλών λιπαρών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής καθώς και κατεψυγμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Από την άλλη πλευρά η ιστορική βιομηχανία Γιώτης διεκδικεί την Παγωτά Δωδώνη από κοινού με την εταιρεία εστίασης Γρηγόρης. Στην Γιώτης πριν από λίγο διάστημα πέρασε η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας γαλακτομικών προϊόντων Στάμου. Η βιομηχανία Γιώτης, η οποία τζιράρει ετησίως περί τα 73 εκατ. ευρώ, κατέχει ηγετική παρουσία σε κατηγορίες όπως άνθος αραβοσίτου, κρέμα καραμελέ, φρουϊ ζελέ, σε προϊόντα μαγειρικής, βρεφικές κρέμες και βρεφικό γάλα, πουρές, κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας