Ελληνική πρωτιά στους έμμεσους φόρους. Σταθερή η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

1620
φόρους

Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους έμμεσους φόρους  στην ευρωζώνη, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Και δεν προβλέπεται να χάσει την πρωτιά και το 2019.

Αυτό το δυσοίωνο για τους φορολογούμενους συμπέρασμα προκύπτει από την εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών που κατέθεσαν οι 19 χώρες – μέλη της ευρωζώνης στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Έτσι, το 2019 ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ θα αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας στην την πρώτη θέση, ενώ μόνο η Γαλλία και η Κύπρος βρίσκονται κοντά στην ελληνική επίδοση.

Στο σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων η Ελλάδα εξασφαλίζει την 5η θέση στην ευρωζώνη, πίσω από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φιλανδία και την Ιταλία. Η σημαντική διαφορά, όμως, με τις παραπάνω χώρες είναι ότι αυτές χρηματοδοτούν ένα πολύ πιο γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος. Για παράδειγμα, για την προστασία των ανέργων η Φινλανδία διαθέτει το 2,1% του ΑΕΠ της, την ώρα που Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,6% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας