Εκουαδόρ: Η εξέγερση κατά λιτότητας-ΔΝΤ υποχρεώνει σε υποχώρηση τον Μορένο

1833
εκουαδόρ

Φαίνεται να υποχωρεί ο πρόεδρος του Εκουαδόρ (Ισημερινού) Λένιν Μορένο, μπροστά στο διογκούμενο κύμα των μαζικών κινητοποιήσεων, που προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστατούν ιθαγενείς, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της λατινοαμερικάνικης χώρας, άρχισαν μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας την 1η Οκτωβρίου.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην πολιτική που υπαγορεύει το ΔΝΤ, υπό την επικυριαρχία του οποίου ξαναμπήκε το Εκουαδόρ, μετά την αντικατάσταση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, που είχε διαγράψει μονομερώς το “χρέος” της χώρας στον διεθνή οργανισμό.

Η ανακοίνωσή τους είχε ως συνέπεια το ξέσπασμα τεράστιων διαδηλώσεων που αντιμετωπίστηκαν βίαια από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα 5 νεκρούς, 554 τραυματίες και 929 συλλήψεις.

Αντιμέτωπος με την έκρηξη της λαϊκής οργής, ο πρόεδρος Μορένο κάλεσε χθες τους εκπροσώπους των λαϊκών οργανώσεων σε διάλογο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μορένο διαδέχθηκε τον Κορέα στην ηγεσία της αριστερής Πατριωτικής Συμμαχίας και στην προεδρία της χώρας το 2017, ανατρέποντας στη συνέχεια την πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του από το 2007 και βάζοντας και πάλι το Εκουαδόρ υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας