Εκεχειρία αποδέχθηκε ο Χ.Χαφτάρ. Επιτυχία Φ.Σάρατζ και Τουρκίας. Ήττα της Ελλάδας

1573
διάσκεψη

Κατάπαυση του πυρός δέχθηκε τελικά ο Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτης του LNA και της Ανατολικής Λιβύης, ενώ τα στρατεύματά του απείχαν μόνο λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης, το οποίο κατέχουν οι δυνάμεις της “αναγνωρισμένης” κυβέρνησης ανδρεικέλων του Φ. Σάρατζ, η οποία δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής της Λιβύης.

Όλα δείχνουν ότι η εκεχειρία επεβλήθη στον Χαλίφα Χαφτάρ, την οποία αρχικά είχε απορρίψει, μετά από καθολικές ισχυρές πιέσεις της Δύσης αλλά δυστυχώς και της Ρωσίας και φυσικά μετά από τις ωμές απειλές της Τουρκίας για μαζική αποστολή τουρκικών στρατευμάτων. Στόχος ειδικά της Τουρκίας είναι μέσω της εκεχειρίας, όχι να προωθήσει την ειρήνη αλλά να διασώσει από την επικείμενη κατάρρευση το καθεστώς Φ. Σάρατζ και επομένως να διασώσει, όπως-όπως, το Τουρκολυβικό μνημόνιο και την επιρροή της στις διαγραφόμενες λιβυκές εξελίξεις.

Η μεγάλη ηττημένη από τις εξελίξεις στη Λιβύη μοιάζει να είναι η Ελλάδα, η οποία επέδειξε αδράνεια, έλλειψη αποφασιστικότητας και παρατηρούσε περίπου ως θεατής τα Λιβυκά τεκταινόμενα, ενώ είδε να εγκαταλείπεται από τους δήθεν συμμάχους της, κυρίως την Γερμανία και τις ΗΠΑ, μετά και την ψυχρολουσία της συνάντησης Μητσοτάκη-Τράμπ, κάθε πρόθεση να καταγγελθεί το Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στη Λιβύη, εφόσον τηρηθεί, πράγμα αρκετά αμφίβολο, θα ευνοήσει τη διατήρηση του απαράδεκτου Τουρκολυβικού Μνημονίου με άκρως αρνητικές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

 

Γιώργος Αρτινός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας