“Εθελοντική συνεισφορά” των εφοπλιστών, παρά τα υπερκέρδη και τα προκλητικά προνόμια

1224
εθελοντική

Σε συμφωνία για “εθελοντική συνεισφορά” μόλις 75 εκατομμυρίων ευρώ από τους εφοπλιστές προχώρησε η κυβέρνηση, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

Ενώ η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να βγάζει τεράστια κέρδη, ανεπηρέαστη από την κρίση που βιώνει εδώ και μια δεκαετία η χώρα, και απολαμβάνει πλήθος προνομίων και φολοαπαλλαγών, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλλεται μόλις το 10% επί των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Επιπλέον, συφωνήθηκε η επέκταση της μαύρης εργασίας και στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση των ναυτεργατών.

Τη συμφωνία επευφήμησε δημοσίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συμμετείχε στη συνάντηση, λέγοντας στους εφοπλιστές πως “σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση”. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τους ευχαριστήσει, για την “ανταπόκριση στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία”, τονίζοντας πως αυτή είναι “εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία”. Πλέκοντας το εγκώμιο των εφοπλιστών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να πει ότι “όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε και για νέα προνόμια προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, λέγοντας ότι “η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της, αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως πρωτίστως και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα”.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης: “Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον. Είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία”.

Στη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας