ΕΕ: Εμπόδισε ρωσική βοήθεια να φτάσει Ρώμη-Πέταξαν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

ρωσία

Πολύ άσχημη εικόνα έδωσε η ΕΕ στο σύνολό της σε ότι αφορά την τραγωδία της Ιταλίας αφού χώρες της όχι μόνο δεν προσφέρουν την παραμικρή ουσιαστική στήριξη στην Ρώμη αλλά εμπόδισαν και την ρωσική αποστολή βοήθειας να περάσει από τον εναέριο χώρο τους.

Συγκεκριμένα η Πολωνία δεν επέτρεψε το πέρασμα των ρωσικών αεροσκαφών και εν τέλει «χαράχτηκε» μια διαφορετική πορεία από την Μόσχα και τα ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό πέταξαν διαμέσου της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Πάντως και το γεγονός ότι δεν επέλεξε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει μια διαδρομή μέσω της Βαλτικής και του γερμανικού εναέριου χώρου, δείχνει πως μάλλον δεν υπήρχε προθυμία και από το Βερολίνο, του οποίου το κύρος πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Όπως γίνεται κατανοητό η περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι μόνο στα… παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η Ρωσία είναι -μαζί με την Κούβα– οι μόνες χώρες που προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην Ιταλία (την ώρα που η ΕΕ νίπτει τας χείρας της) εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, αφού εκτός από ιατρικό υλικό στέλνουν και εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Η συμβολή τους είναι τόσο σημαντική, που ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, με την εξάπλωση του ιού να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Η Κούβα, μάλιστα, θεωρείται πως έχει ήδη σε χρήση ένα αποτελεσματικό φάρμακο το οποίο και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην Κίνα.

Τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν περίπου 100 στρατιωτικούς γιατρούς, ιολόγους και επιδημιολόγους, καθώς και δέκα διμοιρίες με νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για πολύ μεγάλη αποστολή που δεν γίνεται για συμβολικούς λόγους αλλά για ουσιαστικούς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ιταλικός λαός έχει δει πολύ «ζεστά» την ρωσική ενέργεια και αναπτύσσονται έντονα συναισθήματα συμπάθειας για τους Ρώσους οι οποίοι εν τέλει προχωρούν σε σημαντικές πράξεις και δεν μένουν στα λόγια.

Αυτό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο άμεσο μέλλον μετά το πέρασμα της πανδημίας όταν θα «ξαναβγούν» στην επιφάνεια τα οικονομικά ζητήματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας