Είναι «ευκολάκι» η ενότητα στη δράση της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

3827

Συζητώντας τις θέσεις του ΝΑΡ

Το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα γί­νε­ται φα­νε­ρό, ακόμα και σε λι­γό­τε­ρο έμπει­ρους αγω­νι­στές/στριες της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, ότι τα πράγ­μα­τα έχουν δυ­σκο­λέ­ψει σχε­τι­κά με την ενό­τη­τα στη δράση και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο σχε­τι­κά με την προ­ο­πτι­κή μιας «με­τω­πι­κής» πο­λι­τι­κής απά­ντη­σης απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις και τα χτυ­πή­μα­τα που δέ­χε­ται ο κό­σμος μας.
Γί­νε­ται επί­σης φα­νε­ρό ότι οι αυ­ξα­νό­με­νες δυ­σκο­λί­ες σχε­τί­ζο­νται ιδιαί­τε­ρα (όχι βε­βαί­ως απο­κλει­στι­κά) με κά­ποιες αρ­νη­τι­κές απο­φά­σεις που, όπως φαί­νε­ται, έχει πάρει ένα ση­μα­ντι­κό τμήμα της ηγε­σί­ας της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και κυ­ρί­ως το ΝΑΡ.
Πρό­σφα­τα σε άρθρο ηγε­τι­κού στε­λέ­χους (και όχι ενός ανώ­ρι­μου «σχο­λια­στή») εί­δα­με να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται η ενω­τι­κή και με­τω­πι­κή πο­λι­τι­κή ως «ευ­κο­λά­κι» που, τάχα, πα­ρα­κάμ­πτει τις σο­βα­ρές και δύ­σκο­λες απο­φά­σεις που πρέ­πει να λη­φθούν μέσα σ’ αυτή την κρί­σι­μη συ­γκυ­ρία.
Κα­ταρ­χήν, αυτή η υπε­ρο­ψία δεν τεκ­μη­ριώ­νε­ται από τα πε­πραγ­μέ­να, από τις πο­λι­τι­κές εμπει­ρί­ες όλων μας. Το «ευ­κο­λά­κι» της με­τω­πι­κής πο­λι­τι­κής ήταν η βάση ενός σχί­σμα­τος στην ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, την ώρα της κρί­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (την ώρα δη­λα­δή που ένας ανυ­πο­ψί­α­στος υπε­ρό­πτης θα πε­ρί­με­νε ως ώρα επι­βε­βαί­ω­σης…), τον Σε­πτέμ­βρη του 2015.
Τα σκλη­ρά δι­λήμ­μα­τα της με­τω­πι­κής πο­λι­τι­κής εμ­φα­νί­ζο­νται ξανά σή­με­ρα ως ιδιαί­τε­ρα πιε­στι­κά, π.χ. στη διερ­γα­σία του πρό­σφα­του Πα­νελ­λα­δι­κού Συ­ντο­νι­στι­κού Ορ­γά­νου της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ όπου δεν έγινε εφι­κτό να υπάρ­ξει ενιαία από­φα­ση. Ας πα­ρα­με­ρί­σου­με λοι­πόν τις εύ­κο­λες «απα­ντή­σεις» και ας δούμε τα πιο σκλη­ρά επι­χει­ρή­μα­τα.
Να ανοί­ξου­με τα κι­τά­πια;
Στο ίδιο άρθρο δια­βά­σα­με έναν πολύ απα­ξιω­τι­κό «χα­ρα­κτη­ρι­σμό» για τη ΛΑΕ, που ξε­κι­νά από την ιστο­ρι­κή δια­δρο­μή της ως κορ­μός της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Τα στε­λέ­χη του Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος, της ΔΕΑ και άλλοι κα­τη­γο­ρού­νται ότι «μπά­ζω­ναν από τ’ αρι­στε­ρά την πο­λι­τι­κή του Τσί­πρα» και –κατά συ­νέ­πεια– σή­με­ρα το μόνο που έχουν να κά­νουν είναι «να ευ­χα­ρι­στή­σουν όσους δεν δέ­χτη­καν να κα­τα­πιούν αμά­ση­το αυτό τους το πα­ρα­μύ­θι…». Θα μπο­ρού­σα­με να θυ­μί­σου­με πολλά από τα πε­πραγ­μέ­να της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας που έκα­ναν, τότε, το κα­θε­στώς να θέτει στον Τσί­πρα ως όρο για την «πρω­θυ­πουρ­γη­σι­μό­τη­τά» του τις δια­γρα­φές των αρι­στε­ρών στε­λε­χών του κόμ­μα­τός του. Θα μπο­ρού­σα­με να θυ­μί­σου­με ότι οι δα­νει­στές απο­δέ­χθη­καν τον «ελιγ­μό» των εκλο­γών τον Σε­πτέμ­βρη του 2015 ακρι­βώς για να βοη­θή­σουν τον Τσί­πρα να κα­θα­ρί­σει το κόμμα του. Μας αρκεί ότι η έγκαι­ρη και μα­ζι­κή ρήξη που στή­ρι­ξε τότε η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα τρά­βη­ξε ένα ση­μα­ντι­κό κόσμο έξω από την προ­ο­πτι­κή της μνη­μο­νια­κής με­τάλ­λα­ξης, συμ­βάλ­λο­ντας στο να δη­μιουρ­γη­θούν κα­λύ­τε­ρες συν­θή­κες αντί­στα­σης, προς όφε­λος όλων μας. Η δια­γρα­φή αυτού του στοι­χεί­ου από τους «απο­λο­γι­σμούς», πέρα από το ότι είναι μι­κρό­ψυ­χη, είναι πο­λι­τι­κά απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή: Γιατί ένα κε­ντρι­κό ζή­τη­μα σή­με­ρα είναι να κερ­δη­θεί προς τα αρι­στε­ρά ο κό­σμος που απο­γοη­τεύ­ε­ται και εγκα­τα­λεί­πει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Σε αυτή την κομ­βι­κής ση­μα­σί­ας για την ανα­σύ­ντα­ξη της Αρι­στε­ράς υπό­θε­ση, εμείς απα­ντά­με ότι «χω­ρά­ει» ένα πραγ­μα­τι­κά με­γά­λο φάσμα δυ­νά­με­ων και στε­λε­χών: από αυ­τούς που δεν πήραν μέρος στην «πε­ρι­πέ­τεια» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (άσχε­τα με το αν κα­τόρ­θω­σαν τότε να χτί­σουν μια στοι­χειω­δώς αξιό­πι­στη εναλ­λα­κτι­κή λύση) μέχρι ακόμα και όσους έφυ­γαν τε­λι­κά, έστω και με κα­θυ­στέ­ρη­ση.
Ας προ­σέ­ξουν όσοι αντι­με­τω­πί­ζουν λο­γι­στι­κά τον πο­λι­τι­κό απο­λο­γι­σμό στα πε­πραγ­μέ­να και την ιστο­ρία της Αρι­στε­ράς. Γιατί –ας θυ­μί­σου­με λίγο Χα­ρί­λαο– αυτή την τρι­χιά, όσο την τι­νά­ζεις, τόσο θα βγά­ζει αλεύ­ρι…
Το πρό­γραμ­μα-λά­στι­χο
Μια άλλη «τεκ­μη­ρί­ω­ση» στην άρ­νη­ση της με­τω­πι­κής πο­λι­τι­κής αφορά στο πρό­γραμ­μα.
Η πρό­τα­ση για ενό­τη­τα, λέει, δη­μιουρ­γεί την τάση για υπο­τα­γή των κο­μου­νι­στών σε ένα «ελα­χι­στό­τα­το» πρό­γραμ­μα και ταυ­το­χρό­νως κα­τα­δι­κά­ζει την κο­μου­νι­στι­κή πο­λι­τι­κή να πε­ριο­ρί­ζε­ται στα όνει­ρα των κοι­μώ­με­νων κο­μου­νι­στών.
Πρό­κει­ται για ζη­τή­μα­τα που η κο­μου­νι­στι­κή πα­ρά­δο­ση έχει λύσει από την εποχή του 3ου και 4ου Συ­νε­δρί­ου της Κο­μι­ντέρν, με τις απο­φά­σεις για το Με­τα­βα­τι­κό Πρό­γραμ­μα, τη με­τα­βα­τι­κή πο­λι­τι­κή και το Ενιαίο Μέ­τω­πο.
Οι κο­μου­νι­στές οφεί­λουν να ξε­κι­νά­νε από την υπο­χρέ­ω­ση «να αλ­λά­ξουν την υπάρ­χου­σα κα­τά­στα­ση των πραγ­μά­των» προς όφε­λος των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών μαζών. Οφεί­λουν να υιο­θε­τούν και να στη­ρί­ζουν ένα Με­τα­βα­τι­κό Πρό­γραμ­μα που όχι μόνο θα δια­σφα­λί­ζει συμ­μα­χί­ες Ενιαί­ου Με­τώ­που, αλλά θα δια­θέ­τει και τη συ­ναί­νε­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου τμή­μα­τος των μαζών, που θα προ­θυ­μο­ποιού­νται να πα­λέ­ψουν γι’ αυτό το πρό­γραμ­μα με βάση το ση­με­ρι­νό επί­πε­δο των εμπει­ριών τους. Η κο­μου­νι­στι­κή στρα­τη­γι­κή πα­ρα­μέ­νει πο­λύ­τι­μη και δρώσα μέσα σε αυτή την κί­νη­ση, φρο­ντί­ζο­ντας να ξε­πε­ρά­σει ο κό­σμος (μέσα από τις εμπει­ρί­ες του) το «ση­με­ρι­νό επί­πε­δο» και να κλι­μα­κώ­νει τις απαι­τή­σεις και τους αγώ­νες του. Η υπο­τί­μη­ση αυτής της πα­ρά­δο­σης συ­νι­στά μια απρό­σμε­νη στρο­φή σε έναν ιδιαί­τε­ρο «ζη­νο­βιε­φι­σμό» της δια­βό­η­της «Τρί­της Πε­ριό­δου», του 1928-1929. Τότε που ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός όλων των άλλων ερ­γα­τι­κών κομ­μά­των και δυ­νά­με­ων ως «σο­σιαλ-φα­σι­στι­κών» άφηνε τε­λι­κά ανοι­χτό το δρόμο στον… Χί­τλερ.
Οι εμπει­ρί­ες της Αρι­στε­ράς και του κό­σμου στην Ελ­λά­δα έχουν ανα­δεί­ξει τα βα­σι­κά ση­μεία για ένα με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα: Ακύ­ρω­ση των μνη­μο­νί­ων, ανα­τρο­πή του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού. Στάση πλη­ρω­μών και δια­γρα­φή του χρέ­ους. Κρα­τι­κο­ποί­η­ση-κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών. Απει­θαρ­χία-ρή­ξη απέ­να­ντι στην ευ­ρω­ζώ­νη και στην ΕΕ κ.ο.κ. Το πρό­βλη­μα αυτού του προ­γράμ­μα­τος δεν είναι ότι απαι­τεί­ται η συ­μπλή­ρω­σή του με πιο προ­ω­θη­μέ­νες, πιο «κο­μου­νι­στι­κές» προ­τά­σεις. Είναι ότι χρειά­ζε­ται να υπη­ρε­τη­θεί σχε­δια­σμέ­να, σο­βα­ρά, μα­κρο­πρό­θε­σμα από ένα ευ­ρύ­τε­ρο τμήμα ρι­ζο­σπα­στι­κών αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων, ώστε να κα­τα­στεί πιο αξιό­πι­στο και πιο ρε­α­λι­στι­κό στα μάτια του κό­σμου.
Η αντι-ΕΕ πλειο­δο­σία
Ένα απρό­σμε­νο ση­μείο της έντο­νης κρι­τι­κής προς τη ΛΑΕ είναι η κα­τη­γο­ρία για πε­ριο­ρι­σμέ­νο… αντιευ­ρω­παϊ­σμό.
Η ιδρυ­τι­κή συν­διά­σκε­ψη της ΛΑΕ έχει πε­ρι­γρά­ψει τη θέση της: Άμε­ση-μο­νο­με­ρής απο­χώ­ρη­ση από την ευ­ρω­ζώ­νη και δη­μο­ψή­φι­σμα για την απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ, όπου η ΛΑΕ δε­σμεύ­ε­ται υπέρ της απο­δέ­σμευ­σης.
Οι κρι­τι­κοί αυτής της θέσης απο­φεύ­γουν να γί­νουν εξί­σου συ­γκε­κρι­μέ­νοι: Άλ­λο­τε κρι­τι­κά­ρουν τη ΛΑΕ για υπερ­βο­λι­κό αντιευ­ρω­παϊ­σμό. Άλ­λο­τε ξε­κι­νούν από την απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ, χωρίς να πε­ρι­γρά­φουν το πώς αυτό θα γίνει. Άλ­λο­τε συν­δυά­ζουν την απο­δέ­σμευ­ση με την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή ανα­τρο­πή και άλ­λο­τε κα­ταγ­γέλ­λουν το ΚΚΕ, επει­δή συν­δυά­ζει την απο­δέ­σμευ­ση με την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή ανα­τρο­πή. Αυτά είναι με­ρι­κές μόνο από τις εν­δεί­ξεις για τις πο­λι­τι­κές δυ­σκο­λί­ες του θέ­μα­τος.
Ακρι­βώς γι’ αυτό είναι λάθος να ανά­γε­ται αυτό το ση­μείο σε ση­μαία άρ­νη­σης της ενό­τη­τας. Υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση βε­βαί­ως, και η ΛΑΕ σε αυτό μάλ­λον υπερ­βάλ­λει παρά κα­θυ­στε­ρεί, να έχει προη­γη­θεί η ρήξη με τις αυ­τα­πά­τες περί «εσω­τε­ρι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης» στην ΕΕ…
Κρί­σι­μη δο­κι­μα­σία
Μετά την υπο­γρα­φή της πρό­σφα­της συμ­φω­νί­ας με τους δα­νει­στές, είναι κα­θα­ρό ότι βα­δί­ζου­με σε μια βαθιά κοι­νω­νι­κή και πο­λι­τι­κή κρίση.
Τα επί­δι­κα για τον κόσμο μας είναι τε­ρά­στια. Η ανά­καμ­ψη του κι­νή­μα­τος αντί­στα­σης θα είναι στα­δια­κή και θα χρεια­στεί με­γά­λες και σο­βα­ρές ορ­γα­νω­μέ­νες προ­σπά­θειες. Η δια­μόρ­φω­ση εναλ­λα­κτι­κής πο­λι­τι­κής λύσης στο δί­πο­λο Τσί­πρας-Μη­τσο­τά­κης θα απαι­τή­σει ακόμα με­γα­λύ­τε­ρες προ­σπά­θειες.
Μπρο­στά σε αυτή τη δο­κι­μα­σία, το «ευ­κο­λά­κι» είναι να αντι­δρά­σει κα­νείς με το ανα­κλα­στι­κό business as usual. Το δύ­σκο­λο και το ου­σια­στι­κό είναι η συ­νει­δη­τή προ­σπά­θεια για συ­γκέ­ντρω­ση δυ­νά­με­ων με στόχο τις πραγ­μα­τι­κές νίκες για τον κόσμο μας.
*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την “Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά”, φ. 387

3 Σχόλια

  1. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι,γιατί ονομάζονται “ενότητα στη δράση” πολιτικές συμφωνίες κορυφής,όπως το λεγόμενο μεταβατικό πρόγραμμα και το αντι-ΕΕ ζήτημα.

    • Δεν είναι ακριβώς έτσι… Το μεταβατικό πρόγραμμα και το αντι-ΕΕ ζήτημα είναι θέσεις, στις οποίες διάφορες συλλογικότητες της Αριστεράς έχουν καταλήξει, καθεμιά με τον τρόπο της και τις εσωτερικές της διαδικασίες, να τις εκφράζουν με συλλογικές τους αποφάσεις. Η ενότητα στην δράση έχει να κάνει με την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων μέσα από συγκεκριμένες τακτικές και στρατηγικές συμμαχίες ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται, ασφαλώς, κοινές πολιτικές δράσεις στη βάση, ωστόσο χωρίς ΚΑΙ τις συμφωνίες κορυφής, είναι αρκετό δύσκολο να έχουν μακρύ και ευοίωνο μέλλον…

  2. Καμιά αντίρρηση,ότι οι συμφωνίες κορυφής απαντούν μαζί με τ’ άλλα αυτόματα και στο ζήτημα της κοινής δράσης και ότι οι πολιτικές συμμαχίες σε σωστή βάση είναι επιθυμητές,αφού κανείς δεν τα έχει όλα και δεν τα ξέρει όλα.Αρκεί να μη γίνεται σύγχιση ανάμεσα σ’ αυτά τα δυό,δηλ. τις κοινές δράσεις βάσης από τη μιά και τις πολιτικές συμφωνίες κορυφής από την άλλη.Όσο για το πρώτο,δεν είμαι καθόλου σίγουρη,ότι δεν μπορεί να έχει ευοίωνο μέλλον,εάν ξέρει κανείς να το χειριστεί κατάλληλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας