Μεγάλη ψυχροπολεμική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ουκρανίας και νατοϊκών χωρών

1973
ΗΠΑ

Ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μετέχουν σε μεγάλη άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Η 12ήμερη άσκηση με την κωδική ονομασία «Θαλασσινή Αύρα 2017» (Sea Breeze) άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουλίου κοντά στην Οδησσό, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσα.
Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην άσκηση θα μετάσχουν 31 πολεμικά πλοία, 29 αεροσκάφη και 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από 16 χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστειλε δύο καταδρομικά, ένα αεροσκάφος περιπολίες, ναρκαλιευτές από τη μονάδα βατραχανθρώπων Navy SEAL καθώς και 800 ναύτες και πεζοναύτες.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επικρίνουν τη Μόσχα για το ρόλο της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους φιλορώσους αντάρτες.
Από το 2014 το ΝΑΤΟ εντείνει την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

1 σχόλιο

  1. Οι νατοικοι (αμερικανοαγγλογαλοι και κολαουζοι) πιεζουν τη Ρωσια απο παντου. Το νεοφεουδαρχικο συστημα που γεννησε η περεστροικα, αποτυγχανει παταγωδως. Οι ολιγαρχες των πρωην σοβιετικων δημοκρατιων (Ποροσενκο π.χ.) και της Βουλγαριας το σκανε σαν τα ποντικια απο το πλοιο που ναυαγει και τρεχουν να δηλωσουν πιστη και να δωσουν λογο στους νατοικους. Η πλειοψηφια των ρωσων νοσταλγει τον Σταλιν. Το ιδιο ισχυει και για τους ουκρανους. Αν ο ρωσικος στρατος εμπαινε στο Κιεβο με την υποσχεση οτι θα επαναφερθουν καποιες,( οχι ολες, καποιες ουσιωδεις) απο τις λαικες κατακτησεις του σοσιαλιστικου συστηματος, οι ουκρανοι θα δεχονταν τον ρωσικο στρατο σαν ελευθερωτη και θα ξεχυνονταν στους δρομους να τον καλοσωρισουν.Ομως οι ρωσοι ολιγαρχες εμποδιζουν. Αντιδρουν. Δεν θελουν να ρισκαρουν να χασουν τα λεφτα και τις περιουσιες τους (ολα κλεμμενα) στο εξωτερικο.Αν δεν γινει κατι, αν δεν αλλαξει καπως το τοπιο στη Ρωσια, αυτη θα ειναι καταδικασμενη σε διαλυση. Καποτε οι κοζακοι πολεμουσαν για τους φεουδαρχες. Ομως οι καιροι εχουν αλλαξει και κανενας δεν προκειται να αγωνιστει για τα συμφεροντα των ολιγαρχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας