Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αϊτής-Επίθεση αγνώστων στην κατοικία του

404
πρόεδρος της Αϊτής

Μία ομάδα οπλοφόρων εισέβαλε στην προεδρική κατοικία της Αϊτής και δολοφόνησε τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοαζέ γύρω στη 01:00 τη νύχτα.  Η χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, σπαράζεται χρόνια τώρα από ένοπλη βία, ενώ πριν από μια εβδομάδα δολοφονήθηκαν πολιτικοί ακτιβιστές και η αντιπολίτευση πιέζει για νέες εκλογές. Και στο παρελθόν έχει ανατραπεί πρόεδρος της χώρας με εισβολή στο σπίτι του.

Κάποιοι από τους δολοφόνους ήταν ισπανόφωνοι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σφαίρες δέχτηκε και η σύζυγός του, η οποία νοσηλεύεται. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών παροτρύνει τους πολίτες να μείνουν ήρεμοι, καταδικάζει την βάρβαρη επίθεση και τονίζει ότι «η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και διασφαλίζουν την συνέχεια του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών. Η δημοκρατία θα νικήσει».

Ο Μοαζέ και ο προκάτοχος του ανέλαβαν την εξουσία το 2010, μετά τον φοβερό σεισμό με τους 200.000 νεκρούς. Η χώρα έχει οξύτατα οικονομικά προβλήματα και υψηλή εγκληματικότητα με πολέμους συμμοριών, δολοφονίες και απαγωγές. O πρόεδρος στη χώρα αυτή διορίζει και τον πρωθυπουργό και το αξίωμα δεν είναι τυπικό, καθώς ουσιαστικά συγκυβερνούν. Ο πρόεδρος εκλέγεται απ΄ ευθείας από το λαό. Ο Μοαζέ είχε εκλεγεί το 2017 αλλά ακολούθησαν διαδηλώσεις και ταραχές με τους διαδηλωτές να τον καλούν σε παραίτηση. Από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί 31 πραξικοπήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας