Δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία δύο ηγέτες του «Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη»

1751
ηγέτες

Δύο τοπικοί ηγέτες του Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη (MST) σκοτώθηκαν αφού πυροβολήθηκαν στον καταυλισμό Ντομ Ζοζέ Μαρία Πιρές, όπου ζούσαν μαζί με 450 οικογένειες στην πολιτεία Παραϊμπα (βορειοανατολική Βραζιλία), όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Κυριακή η συλλογικότητα και η Εισαγγελία.«Τα θύματα είναι ο Ροντρίγκο Καστελίνο και ο Ζοζέ Μπερνάρντο ντα Σίλβα (γνωστός ως Ορλάντο), και οι δύο συντονιστές του στρατοπέδου, γεγονός που δείχνει την φύση του εγκλήματος για να εκφοβίσει τον αγώνα για γη», ανέφερε το MST σε ανακοίνωση.

Τα γεγονότα συνέβησαν γύρω στις 7:30 μ.μ. το προηγούμενο Σάββατο, όταν αρκετοί άνδρες με κουκούλα μπήκαν στον καταυλισμό Ντομ Ζοζέ Μαρία Πιρές, στον δήμο Αλιάντρα, και γάζωσαν με σφαίρες το μέρος όπου τα θύματα έτρωγαν στον αγροτικό συνοικισμό, περίπου 45 χλμ από το Ζοάο Πεσόα, την πρωτεύουσα της πολιτείας, όπως ανέφερε το MST της Παραΐμπα.

Και οι δύο συντόνιζαν τις δραστηριότητες στο κτήμα, ιδιοκτησία του ομίλου Σάντα Τερέζα, που περίπου 450 οικογένειες έχουν καταλάβει και καλλιεργούν από τον Ιούλιο του 2017, αφού το βρήκαν εγκαταλειμμένο, σύμφωνα με τη συλλογικότητα.

Σύμφωνα με το MST και σχήματα της αριστεράς όπως το Εργατικό Κόμμα (PT) – το οποίο εξέδωσε σημείωμα με το οποίο καταδικάζει το συμβάν – οι δολοφονίες αυτές πρέπει να ερμηνευτούν στο πλαίσιο της ανησυχητικής κλιμάκωσης της βίας που υφίστανται τα κοινωνικά κινήματα στη Βραζιλία μετά το συντηρητικό κύμα που εξέλεξε τον Οκτώβριο τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Γνωστός για την εμπρηστική αντι-αριστερή ρητορική του, ο πρώην λοχαγός του στρατού δήλωσε σε διάφορες περιστάσεις ότι σχεδιάζει να κατατάξει ως «τρομοκρατικές» τις καταλήψεις ιδιοκτησίας, ένα παραδοσιακό όπλο μάχης του MST.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε να κλείσει τα σχολεία των καταυλισμών του MST, τα οποία χαρακτήρισε ως “εργοστάσια ανταρτών”.

*Πηγή: Cubadebate.cu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας