Διώξεις για τη φονική πυρκαγιά. Απαλλάσσονται οι υπουργοί; Η περίπτωση βασανιστή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

1449
πυρκαγιά

Διώξεις κατά τουλάχιστον 15-20 ατόμων για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια  αναμένεται να υπάρξουν, για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. 

Η δικαστική έρευνα βασίζεται στα δεδομένα της τελεσίδικης απόφασης με τον καταμερισμό ευθυνών για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007, κι αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διώξεις να μην αγγίξουν κεντρικά πολιτικά πρόσωπα και να περιοριστούν σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Το κύριο ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης της περιοχής , των περιθωρίων που υπήρχαν για την διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου, αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων. Η ποινική διαδικασία που θα κινηθεί κι η εξέλιξη της, θεωρείται πρόκριμα και για το ζήτημα αποζημιώσεων -καθώς αναμένεται να κατατεθούν εκατοντάδες αγωγές- οι οποίες μπορεί να υπερβούν τα 300-500 εκ. ευρώ.

Βασικό δεδομένο από αναφορές αξιωματούχων, αλλά κι από σειρά εγγράφων, είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής έχασε περίπου 30 λεπτά χρόνου, έχοντας την εκτίμηση ότι το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την περιοχή Διώνη, που είναι σε αντίθετο σημείο από αυτή που κινήθηκε, τελικά, η πυρκαγιά.

Εξετάζονται, επίσης, οι επιλογές ενός αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν ο κύριος «σύνδεσμος» στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο αξιωματικός αυτός που υπηρετεί στην Τροχαία είχε τεθεί επί σειρά ετών σε διαθεσιμότητα, αφού είχε κατηγορηθεί για σοβαρή υπόθεση ξυλοδαρμού (με ομάδα άλλων αστυνομικών) ενός αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, στη δίκη που είχε γίνει προ μερικών ετών, είχε απαλλαχθεί. Στη θέση του «συνδέσμου» στην Πυροσβεστική είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Μάιο, πιθανόν και με δική του επιθυμία. Όμως, άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι τα περιθώρια αντίδρασης των αρμόδιων αστυνομικών μέσα στην σύγχυση που επικρατούσε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ήταν ελάχιστα.

1 σχόλιο

  1. Ωραια αγαπητοι κυριοι. Βρηκατε τον αποδιοπομπαιο τραγο. Εχει ολα τα χαρακτηριστικα εκεινα , με τα οποια θα τον παρουν και θα τον ξεσκισουν οι γνωστε πλυστρες του συριζα και αλλες συνεργαζομενες δυναμεις. Ο Βασανιστης μπατσος. Αυτος φταιει που καηκαν 94 ανθρωποι. Και πως να μην φταιει αφου καποτε βασανισε αλλοδαπους σε αστυνομικο τμημα. Η Δουρου , ο Τσιπρας , τα μνημονια; Αθωοι ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας