Διπλό «παραλήρημα» Τσαβούσογλου για Κυπριακό και δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

1242
τσαβούσογλου

Μετά τις προκλητικές αναφορές περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της ρητορικής έντασης που χρησιμοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, επανήλθε αναφερόμενος αυτή τη φορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Μ. Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, ότι πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο και να το εγκαταλείψουν. Δεν θα συμβεί ποτέ».

«Το Κυπριακό είναι ένα από τα εθνικά μας ζητήματα, έχουμε κάνει πραγματικές προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, αλλά είδαμε στην Ελβετία ότι η ελληνική πλευρά δεν το θέλει αυτό. Δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνο για να διαπραγματευόμαστε, πριν θέσουμε τις παραμέτρους τι θα διαπραγματευτούμε που θα είναι και ο όροι» πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ntv.com.

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας για ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να διεξάγει έρευνες.

«Η θέση μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο είναι επίσης ξεκάθαρη. Τώρα με τα πλοία μας κάνουμε έρευνες στα οικόπεδα που μας έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ και στην ΑΟΖ μας, για τις οποίες έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη» ανέφερε.

Aκάρ: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπογράμμισε αρχικά τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ωστόσο, προέβη και πάλι στις νέες προειδοποιήσεις για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος). Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά» τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο

Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα βλάπτουν τα συμφέροντα του έθνους τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947», προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό:

«Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία.

Σε αυτό αυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας