Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο σήμερα

1387
μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Σκοπός του εορτασμού είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Για το 2019, το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Για το 2019 το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, 18 Μαΐου, στην Αθήνα είναι οι ξεναγήσεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων και στο Μουσείο Γουναρόπουλος, η έκθεση 18 σπουδαστών τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη, ένα πρόγραμμα-παιχνίδι στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το εργαστήρι χαρακτικής του Επιγραφικού Μουσείου, οι εκθέσεις και εκδηλώσεις με κέντρο την Αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, το εργαστήριο ζωγραφικής στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η αναπαράσταση της γιορτής των Παναθηναίων στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας